LoL AttAcK: FORA Strona Główna LoL AttAcK: FORA

FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kopmuter do 3k
Autor Wiadomość
M S Q 

Wysłany: Sob 17 Lut, 2007 19:57   Kopmuter do 3k

Jak w tytule :) prosilbym o pomoc ludzi kompetentnych o pomoc w zlozeniu komputera do gier i nei tylko do 3k.
A i prosilbym rowniez uprzejmie o nie wrzucanie sobie tak jak to odbywalo sie w poprzednim temacie eh...

Kompa pewnie zmienie gdzies w polowie marca wiec ceny moga sie jeszcze zmienic bo pozostal miesiac lecz chcialbym sobie wyrobic opinie na temat roznych podzespolow tzn. w co warto kupic a co nie :) z gory THX za pomoc :>

Em!nem^ 

Ulubiona gra: cs, pes6
Wysłany: Sob 17 Lut, 2007 20:24   

mi mazzeo polecał taki sprzęt :

Intel Core 2 duo e6400 835
asus p5b deluxe 655
Kingston 1GB DDR 400 Dual Chanel Kit 269
Seagate 320 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły 369
CHIEFTEC (GPS-450AA-101A) 450W 215

GeForce 7600 GT Gigabyte Silent Pipe II 256MB TV&DVI (PCI-E 569

i pc powinien być git :wink:

M S Q 

Wysłany: Sob 17 Lut, 2007 20:51   

[775] Procesor Intel Core 2 Duo E6300 1.86GHz 2MB
INT][775] P³yta Asus P5B Deluxe
Pamiêæ DDR2 2x512MB PC4300 533MHz GeIL Ultra CL3 GX21GB4300UDC
PCIE] Karta GeForce 7900GS Galaxy 256MB Zalman
[SATA2] Dysk WD Caviar 250GB 7200 16MB WD2500KS
[ATX] Obudowa Chieftec BH-02B-B-B-400

Dostalem info na gg o takim zestawiku od znajomego co o tzm sadzicie???
Wszystkie ceny www.apollo.pl

MaZZeo 
Woody LoL

Wysłany: Sob 17 Lut, 2007 22:02   

hmm eminem ja ci chyba nie polecałem tego sprzeciora... nie kojarze cos

msq rozumiem ze sama buda?

w tym zestawie nie ma zasilacza, to po pierwsze

po drugie, pamięci słabiutke. Teraz minimum to 667mhz czy nawet 800mhz
po trzecie, karte grafiki troche inna bym wziął

zanim ci cos zaproponuje to powiedz, czy to ma byc w tym sklepie apollo? Czy moze byc w jakims innym? A moze w kilku sklepach oddzielnie?

M S Q 

Wysłany: Nie 18 Lut, 2007 08:48   

Tak ma byc w sklepie apollo i maz jak nie widzisz zasilacza zasilacz jest razem z obudowa :> no a z pamieciami hmm nie znma sie wiec wybralem te :P dlatego radze sie madrzejszych w tych sprawach :)

MaZZeo 
Woody LoL

Wysłany: Nie 18 Lut, 2007 09:25   

problem w tym, ze zasilacze seryjnie montowane w budach to najgorsze co moze byc :???: nie radziłbym opierac na takim czyms kompa, łatwo moze sie spalic...

[775] Procesor Intel Core 2 Duo E6300 1.86GHz 2MB 680zł
[INT][775] Płyta Asus P5N-E SLI 413zł
Pamięć DDR2 2x512MB PC6400 800MHz OCZ Platinum CL4 OCZ2P8001GK 399zł
[SATA2] Dysk Seagate Barracuda 7200.10 250GB 16MB ST3250620AS 283zł
[PCIE] Karta GeForce 7900GS Galaxy 256MB Zalman 655zł
[ATX] Obudowa Chieftec BH-02B-B-B-400 420zł
Zasilacz Chieftec GPS-450AA-101A 450W 120mm 185zł

RAZEM: 3035zł

Pewnie jeszcze nagrywarkę byś chciał, no to dolicz + 100-150zł

Obudowę drogą wziąłeś :)

Aha, mówiłem ze wziąłbym inna karte, ale Radeona X1950PRO nie ma w apollo :/ Jakis do dupy sklep :P

No i dysk, moim zdaniem lepszy jest seagate od wd caviara.

M S Q 

Wysłany: Nie 18 Lut, 2007 10:16   

Tak sie zastanawiam spoko mez to mowisz zeby obudowe na inna wymienic to polec jakas ??? moze taka?
[ATX] Obudowa Logic Q4 Black b/z 192zl
A i nagrywarke przekladam ze starego kompa bo niedawno kupiona :) tzn jakis miech temu :>
Dysku tez raczej nie wymienie mialem seagate i jest spoko mam obecnie WD i tez jest spoko z tym ze seagate juz mi sie zepsul po 2 latach a ten WD jedzie 4 rok :>
A i mowiles ze nie ma radeonow to patrz w kartach na pozycje nr 240 i dalej :> tylko to juz w chuj drogie

MaZZeo 
Woody LoL

Wysłany: Nie 18 Lut, 2007 11:51   

aha czyli dysk i nagryware masz

co do obudowy to polecam cos od modecoma, dobre i tanie ;) Tam masz pełno, tyle ze bierz bez zasilacza i weź ten co ci podałem.

faker 

Wysłany: Sro 28 Lut, 2007 10:23   

mez nie przesadzaj, obudowa od szefa i zasilacz w niej dziadostwo? :/ na pewno nie :]
So don't push me
Fill your ass up with lead
So don't push me
I got something for your ass, keep thinking I'm pussy

MaZZeo 
Woody LoL

Wysłany: Sro 28 Lut, 2007 15:20   

nie przesadzam. Spytaj sie innych ludzi co sie bardziej znaja niz ja, to ci potwierdzą moje słowa. To że zasilator ma wystarczająca ilosc WATÓW, nie znaczy ze jest dobry... bo czasami taki 450W jest duzo lepszy niz 550W innej firmy...

mATEj 

Wysłany: Sro 28 Lut, 2007 15:26   

ja już 2-3 rok jade na zasilaczu za 50 zł i nie narzekam ;)

może dlatego, że jeszcze nigdy nie siedziałem na naprawdę eleganckim sprzęcie i nie zasmakowałem tej jakości, ale myślę, że to chyba bez różnicy.

MaZZeo 
Woody LoL

Wysłany: Sro 28 Lut, 2007 15:31   

no właśnie matej, ale powiedz jakiego ty masz kompa? Bez obrazy ;) ale jestem pewien ze nie jest on pierwszej młodości. A takie nowe rzeczy jak procesory i karty graficzne pobieraja duzo prądu, wiec nie warto oszczedzac na zasilaczu, bo on jak sie spali, to moze kilka rzeczy pociagnac ;/

ah 
Łowcy

Ulubiona gra: chowanego
Wysłany: Sro 28 Lut, 2007 16:48   

MaZZeo napisał/a:
problem w tym, ze zasilacze seryjnie montowane w budach to najgorsze co moze byc :???: nie radziłbym opierac na takim czyms kompa, łatwo moze sie spalic...

hehe mi się spalił na tydzień przed końcem gwarancji :D

(c) by Skorzenny :mrgreen:

faker 

Wysłany: Sro 28 Lut, 2007 18:21   

siedze troche juz w sprzecie komputerowym, co prawda nie jestem geniuszem i co prawda nie mialem obudowy firmy chieftec, ale domyslam sie, ze wkladaja tam zasilacze wlasnej produkcji ktore kiepskie nie sa :]
So don't push me
Fill your ass up with lead
So don't push me
I got something for your ass, keep thinking I'm pussy

M S Q 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 13:52   

Dobra dobra nadchodzi dzien zakupu kompa przelew powinienem dostac pod koniec tygodnia to zamowie sobie komputer moze w srode :> i wplace zaliczke hmmmm maz trochu zmienilem konfiguracje zaraz podam :>
nie wiem czy jest odpowiednia ale mi sie wydaje ze tak :P
[775] Procesor Intel Core 2 Duo E6400 2.13GHz 2MB
[INT][775] Płyta Asus P5B Deluxe
Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz GeIL Ultra CL4 GX22GB6400UDC
[PCIE] Karta GeForce 7900GS Galaxy 256MB Zalman
[SATA2] Dysk Samsung 250GB 7200 8MB SP2504C <------- TU NIE WIEM CZY DOBRY WYBOR MOZNA ZMIENIC
[ATX] Obudowa Logic Q4 Black b/z
Zasilacz Tagan black TG420-U01 420W
Cooler na procesor ArcticCooling Freezer 7 PRO (775)
NO I TO BY BYL ZESTAW NA DZIEN DZISIEJSZY MOZE ULEC ZMIANIE LECZ NIEZNACZNIE CZEKAM NA PROPOZYCJE :>

skola 

Ulubiona gra: CS & Earth
Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 14:28   

MaZZeo napisał/a:
no właśnie matej, ale powiedz jakiego ty masz kompa? Bez obrazy ;) ale jestem pewien ze nie jest on pierwszej młodości. A takie nowe rzeczy jak procesory i karty graficzne pobieraja duzo prądu, wiec nie warto oszczedzac na zasilaczu, bo on jak sie spali, to moze kilka rzeczy pociagnac ;/

hmm raczej teraz wszystko idzie w kierunku na zmniejszenie poboru proadu ... core jest budowane wielkascia 65 nm i pobiera od 0.80 do 1.40 V przy czym stary sampreson ma az 1,5 V napiecia karty graficzne tez ida na zmniejszenie poboru pradu niedlugo intel wprowadzi procki z wielkoscia 45 nm wiec bedzie on analogicznie brał duzo mniej pradu :)

co do zasilaczy moim zdaniem to nie jest reguła, zasilacz albo bedzie ci chodzic wiele lat ( moj juz chodzi 5 lat i nic sie z nim nie dzieje a wiescie mi ze kupilem nowy dysk podpialem nagrywarke, wsadzilem karte muzyczna i dodoatko karte graficzna i caly czas chodzi :) ) albo spali sie po roku, wiadomo lepiej kupowac lepszej firmy ktora daje na sam zasilacz gwarancje na 3 lata !!! no ale to kosztuje :)

NF 
Kartofel

Ulubiona gra: cs
Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 19:59   

powiem jedno

nie kupujcie intelowskiego gówna...

nie lepiej kupic AMD Athlon 64 X2 EE 4200+ BOX (Socket AM2, 65W) ? 632, masz 4,2 GHZ - jak chcecie może być x2, bo intel duo core tez jest x2...

intelowskie gówno. ja mam celerona i najgorszego gowno na swiecie...

M S Q 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 20:06   

NF napisał/a:
powiem jedno

nie kupujcie intelowskiego gówna...

nie lepiej kupic AMD Athlon 64 X2 EE 4200+ BOX (Socket AM2, 65W) ? 632, masz 4,2 GHZ - jak chcecie może być x2, bo intel duo core tez jest x2...

intelowskie gówno. ja mam celerona i najgorszego gowno na swiecie...

Hmmm powiem tak NF gdzie ty tam widzisz 4,2 ghz bo ja nie bardzo ??? ja tam widze 2,2 nie 4,2 poczytaj dokladniej w opisach prockow...... AMD

Zreszta widzisz ty masz celerona a to jest c2d jednak chyba jets roznica pomiedzy nimi tak mi sie wydaje takze nie oceniaj wszystkich intelowskich prockow miara "swojego" CELERONA

Azak 

Ulubiona gra: NaChujuDoRaju
Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 22:28   

sory NF ale poki co Intel odsadzil AMD np. swoimi C2D. C2D jest idealne dla szarego uzytkownika, porownanie jakosci/wydajnosci - cena. Czekajmy co pokaze AMD zaniedlugo ;]

MaZZeo 
Woody LoL

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 23:15   

NF sorry, nie jestes w temacie, a sie wypowiadasz i jeszcze na dodatek wprowadzasz ludzi w błąd :|

Jakie 4,2ghz? To że ma nazwe 4200+ nie znaczy, ze ma tyle ghzów :| Ja mam 3500+ (jednordzeniowy, ten 4200+ ma dwa rdzenie) i ma 2,2ghz...

ten 4200+ jest droższy od C2D E6300, a w niektórych aplikacjach i grach, ten drugi ma 30-50% wyższą wydajność, więc tu nie ma nad czym dyskutować.

...

NF 
Kartofel

Ulubiona gra: cs
Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 23:41   

może teraz pierdolnąłem coś :D

ale kumpel ma intela core duo + gf jakiegoś 256 i lost coast mu tnia w huj... przez procesor.

chociaz jak ja bym kupowal, to bym wzial athlona 64 bitowy i tyle...

moim zdaniem, athlony sa bardziej wydajniejsze...

mam celerona 2.0 - liczmy 1.8 cos takiego mam 60fps, po tych synchronizacjach itp, a osoba co ma athlona 1,8 i gf 2 ma 100fps...

Azak 

Wysłany: Sob 03 Mar, 2007 23:49   

NF napisał/a:

ale kumpel ma intela core duo + gf jakiegoś 256 i lost coast mu tnia w huj... przez procesor.

mam celerona 2.0 - liczmy 1.8 cos takiego mam 60fps, po tych synchronizacjach itp, a osoba co ma athlona 1,8 i gf 2 ma 100fps...

sory sory ale nikomu nie wmowisz ze c2d bedzie mniej wydajny niz 1dno rdzeniowy proc :mrgreen:

skola 

Wysłany: Nie 04 Mar, 2007 00:20   

NF napisał/a:

core duo jest rox narazie amd zostal w tyle zreszta amd dopiro co przejdzie na wielkosc 65 nm a intel niedlugo wchodzi na wielksoc 45 wiec OCB?
a ze masz celrona ktory nadaje sie tylko do ogladania filmow, pracy biurowej wiec czego oczekiwales za ta cene, celeron to najtanszy procek jaki byl i niestety nie byl wydajny ...
aha w dzisiejszym czasie juz nie liczy sie czestotliwosc w mhz lecz cala szyna i pamiec cache wiec pozdro ....
aha co do 64 bitow powiedz po co ci to? jak zaden program nie wykozystuje tej mocy ... czyste marnotraswo kasy, moze za 2 - 3 lata to juz będzie standard ale jeszcze nie teraz ...

Azak 

Wysłany: Nie 04 Mar, 2007 00:37   

Juz Intel ma wprowadzac 45nm ? A nie beda zwlekac z tym, zanim wypuszcza na rynek ? Bo gdzies czytalem jakie Intel ma plany na przyszlosc i tam bylo dokladnie co w jakim roku ma wyjsc. Mowili cos tam o jakims prawie rynku ze dopiero po 2 latach wprowadzaja nowe technologi zeby terazniejsze zarobily cos. A na 2012 ma wyjsc 12nm :mrgreen:

ps. rok 2007 to rok "dwu-rdzeniowek" jak to okreslili :wink:

piatas 
t3ch

Ulubiona gra: 3dmark
Wysłany: Nie 04 Mar, 2007 11:46   

Na 45nm to jeszcze poczekamy, nie ten rok, nastepny raczej tez nie.
Bo co po 45nm? 32nm i? Moore dostanie zawalu i skonczy sie epoka krzemu :D .

Azak 

Wysłany: Nie 04 Mar, 2007 12:11   

a no ta, prawo Moora :mrgreen: . Za 2 lata beda krolowac 4ro rdzeniowki :cool:

mATEj 

Wysłany: Nie 04 Mar, 2007 13:32   

za 2 lata to ja będę pracować w Pentagonie, i będę się z was śmiał, że pracujecie na takich przestarzałych sprzętach :D

bo przecież tam już teraz są 6 rdzeniowe procki, po 4 na jednej płycie głównej , a jak spadnie poniżej 10000fps w cs:s to kompy oddają do serwisu. :lol:

MaZZeo 
Woody LoL

Wysłany: Nie 04 Mar, 2007 22:20   

Nie wiem po co wchodzic w 45nm, no chyba ze nawet w takiej małej wielkosci, procki beda sie mocno podkręcać...

skola 

Wysłany: Nie 04 Mar, 2007 22:27   

jak po co? pobór prądu, koszty produkcji lepsze parametry ... zresztą to jest postęp ktorego nie zatrzymamy :)

piatas 
t3ch

Ulubiona gra: 3dmark
Wysłany: Nie 04 Mar, 2007 23:16   

Wspolczesna cmosowa technologia wytwarzania prockow jest na ukonczeniu. Wymiar technologiczny jest tak maly, ze gore biora zjawiska kwantowe. Koniec z rezimem mechaniki ciala stalego. Co to znaczy? Tyle, ze przestajemy kontrolowac podstawowe zjawiska fizyczne, na ktorych opiera sie funkcjonowanie tranzystora. Jego zachowanie staje sie probabilistyczne, i to w ujeciu kwantowym.
Poza tym ekonomia - II prawo Moore'a. Obawiam sie, ze korzysci skali nie pokryja nakladow na rozwoj i fundamentalna zmiane procesu technologicznego (fotolitografia).

Odpowiedz do tematu