Jak w tytule prosilbym o pomoc ludzi kompetentnych o pomoc w zlozeniu komputera do gier i nei tylko do 3k.
A i prosilbym rowniez uprzejmie o nie wrzucanie sobie tak jak to odbywalo sie w poprzednim temacie eh...
Kompa pewnie zmienie gdzies w polowie marca wiec ceny moga sie jeszcze zmienic bo pozostal miesiac lecz chcialbym sobie wyrobic opinie na temat roznych podzespolow tzn. w co warto kupic a co nie z gory THX za pomoc :>
Tak ma byc w sklepie apollo i maz jak nie widzisz zasilacza zasilacz jest razem z obudowa :> no a z pamieciami hmm nie znma sie wiec wybralem te dlatego radze sie madrzejszych w tych sprawach
Tak sie zastanawiam spoko mez to mowisz zeby obudowe na inna wymienic to polec jakas ??? moze taka?
[ATX] Obudowa Logic Q4 Black b/z 192zl
A i nagrywarke przekladam ze starego kompa bo niedawno kupiona tzn jakis miech temu :>
Dysku tez raczej nie wymienie mialem seagate i jest spoko mam obecnie WD i tez jest spoko z tym ze seagate juz mi sie zepsul po 2 latach a ten WD jedzie 4 rok :>
A i mowiles ze nie ma radeonow to patrz w kartach na pozycje nr 240 i dalej :> tylko to juz w chuj drogie
mez nie przesadzaj, obudowa od szefa i zasilacz w niej dziadostwo? :/ na pewno nie :]
_________________ Right now I'm on the edge
So don't push me
I aim straight for your head
So don't push me
Fill your ass up with lead
So don't push me
I got something for your ass, keep thinking I'm pussy
nie przesadzam. Spytaj sie innych ludzi co sie bardziej znaja niz ja, to ci potwierdzą moje słowa. To że zasilator ma wystarczająca ilosc WATÓW, nie znaczy ze jest dobry... bo czasami taki 450W jest duzo lepszy niz 550W innej firmy...
no właśnie matej, ale powiedz jakiego ty masz kompa? Bez obrazy ale jestem pewien ze nie jest on pierwszej młodości. A takie nowe rzeczy jak procesory i karty graficzne pobieraja duzo prądu, wiec nie warto oszczedzac na zasilaczu, bo on jak sie spali, to moze kilka rzeczy pociagnac ;/
siedze troche juz w sprzecie komputerowym, co prawda nie jestem geniuszem i co prawda nie mialem obudowy firmy chieftec, ale domyslam sie, ze wkladaja tam zasilacze wlasnej produkcji ktore kiepskie nie sa :]
_________________ Right now I'm on the edge
So don't push me
I aim straight for your head
So don't push me
Fill your ass up with lead
So don't push me
I got something for your ass, keep thinking I'm pussy
Dobra dobra nadchodzi dzien zakupu kompa przelew powinienem dostac pod koniec tygodnia to zamowie sobie komputer moze w srode :> i wplace zaliczke hmmmm maz trochu zmienilem konfiguracje zaraz podam :>
nie wiem czy jest odpowiednia ale mi sie wydaje ze tak
[775] Procesor Intel Core 2 Duo E6400 2.13GHz 2MB
[INT][775] Płyta Asus P5B Deluxe
Pamięć DDR2 2x1GB PC6400 800MHz GeIL Ultra CL4 GX22GB6400UDC
[PCIE] Karta GeForce 7900GS Galaxy 256MB Zalman
[SATA2] Dysk Samsung 250GB 7200 8MB SP2504C <------- TU NIE WIEM CZY DOBRY WYBOR MOZNA ZMIENIC
[ATX] Obudowa Logic Q4 Black b/z
Zasilacz Tagan black TG420-U01 420W
Cooler na procesor ArcticCooling Freezer 7 PRO (775)
NO I TO BY BYL ZESTAW NA DZIEN DZISIEJSZY MOZE ULEC ZMIANIE LECZ NIEZNACZNIE CZEKAM NA PROPOZYCJE :>
no właśnie matej, ale powiedz jakiego ty masz kompa? Bez obrazy ale jestem pewien ze nie jest on pierwszej młodości. A takie nowe rzeczy jak procesory i karty graficzne pobieraja duzo prądu, wiec nie warto oszczedzac na zasilaczu, bo on jak sie spali, to moze kilka rzeczy pociagnac ;/
hmm raczej teraz wszystko idzie w kierunku na zmniejszenie poboru proadu ... core jest budowane wielkascia 65 nm i pobiera od 0.80 do 1.40 V przy czym stary sampreson ma az 1,5 V napiecia karty graficzne tez ida na zmniejszenie poboru pradu niedlugo intel wprowadzi procki z wielkoscia 45 nm wiec bedzie on analogicznie brał duzo mniej pradu
co do zasilaczy moim zdaniem to nie jest reguła, zasilacz albo bedzie ci chodzic wiele lat ( moj juz chodzi 5 lat i nic sie z nim nie dzieje a wiescie mi ze kupilem nowy dysk podpialem nagrywarke, wsadzilem karte muzyczna i dodoatko karte graficzna i caly czas chodzi ) albo spali sie po roku, wiadomo lepiej kupowac lepszej firmy ktora daje na sam zasilacz gwarancje na 3 lata !!! no ale to kosztuje
nie lepiej kupic AMD Athlon 64 X2 EE 4200+ BOX (Socket AM2, 65W) ? 632, masz 4,2 GHZ - jak chcecie może być x2, bo intel duo core tez jest x2...
intelowskie gówno. ja mam celerona i najgorszego gowno na swiecie...
Hmmm powiem tak NF gdzie ty tam widzisz 4,2 ghz bo ja nie bardzo ??? ja tam widze 2,2 nie 4,2 poczytaj dokladniej w opisach prockow...... AMD
Zreszta widzisz ty masz celerona a to jest c2d jednak chyba jets roznica pomiedzy nimi tak mi sie wydaje takze nie oceniaj wszystkich intelowskich prockow miara "swojego" CELERONA
sory NF ale poki co Intel odsadzil AMD np. swoimi C2D. C2D jest idealne dla szarego uzytkownika, porownanie jakosci/wydajnosci - cena. Czekajmy co pokaze AMD zaniedlugo ;]
ale kumpel ma intela core duo + gf jakiegoś 256 i lost coast mu tnia w huj... przez procesor.
chociaz jak ja bym kupowal, to bym wzial athlona 64 bitowy i tyle...
moim zdaniem, athlony sa bardziej wydajniejsze...
mam celerona 2.0 - liczmy 1.8 cos takiego mam 60fps, po tych synchronizacjach itp, a osoba co ma athlona 1,8 i gf 2 ma 100fps...
core duo jest rox narazie amd zostal w tyle zreszta amd dopiro co przejdzie na wielkosc 65 nm a intel niedlugo wchodzi na wielksoc 45 wiec OCB?
a ze masz celrona ktory nadaje sie tylko do ogladania filmow, pracy biurowej wiec czego oczekiwales za ta cene, celeron to najtanszy procek jaki byl i niestety nie byl wydajny ...
aha w dzisiejszym czasie juz nie liczy sie czestotliwosc w mhz lecz cala szyna i pamiec cache wiec pozdro ....
aha co do 64 bitow powiedz po co ci to? jak zaden program nie wykozystuje tej mocy ... czyste marnotraswo kasy, moze za 2 - 3 lata to juz będzie standard ale jeszcze nie teraz ...
Juz Intel ma wprowadzac 45nm ? A nie beda zwlekac z tym, zanim wypuszcza na rynek ? Bo gdzies czytalem jakie Intel ma plany na przyszlosc i tam bylo dokladnie co w jakim roku ma wyjsc. Mowili cos tam o jakims prawie rynku ze dopiero po 2 latach wprowadzaja nowe technologi zeby terazniejsze zarobily cos. A na 2012 ma wyjsc 12nm
ps. rok 2007 to rok "dwu-rdzeniowek" jak to okreslili
Wspolczesna cmosowa technologia wytwarzania prockow jest na ukonczeniu. Wymiar technologiczny jest tak maly, ze gore biora zjawiska kwantowe. Koniec z rezimem mechaniki ciala stalego. Co to znaczy? Tyle, ze przestajemy kontrolowac podstawowe zjawiska fizyczne, na ktorych opiera sie funkcjonowanie tranzystora. Jego zachowanie staje sie probabilistyczne, i to w ujeciu kwantowym.
Poza tym ekonomia - II prawo Moore'a. Obawiam sie, ze korzysci skali nie pokryja nakladow na rozwoj i fundamentalna zmiane procesu technologicznego (fotolitografia).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum