LoL AttAcK: FORA Strona Główna LoL AttAcK: FORA

FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pamięci RAM
Autor Wiadomość
Blu 
ekip@

Ulubiona gra: sie gra sie ma
Wysłany: Pią 20 Paź, 2006 17:12   Pamięci RAM

No więc tak, mam 2 moduly 2x256 PC3200 (400Mhz) ultra dual CL 2.0 Geil'a

Chce sobie dokupić 1 moduł 1GB

Pytanie jest takie, czy musi być taki sam producent i CL żeby nie było konfliktu czy spokojnie moge dokupić np Kingstona CL 3?

Niech no ktoś doradzi bo nie stać mnie na eksperymenty :mrgreen:

KuleK 
ekip@

Wysłany: Pią 20 Paź, 2006 21:41   

mozesz dokupic kingstona cl3 ale wtedy lepiej ustawic zeby wszystki dzialaly jako cl3 !! jednak najlepszym wyjsciem bedzie kupienie tego samego producenta z cl2 :D

chyba sie niemyle nie ?? :D

MaZZeo 
Woody LoL

Wysłany: Pią 20 Paź, 2006 22:09   

ja jak kupowałem Kingstony 2x512, to nie było z CL 2.0, a nawet 2.5 :|

Ale wiem ze są Geile i Patrioty.

KuleK 
ekip@

Wysłany: Pią 20 Paź, 2006 22:13   

mazzeo:

http://sklep.benchmark.pl/pelny_22525.html

sa juz naprawde od bardzo dawna .....

MaZZeo 
Woody LoL

Wysłany: Pią 20 Paź, 2006 22:29   

No wiem ze sa HyperXy, ale widzisz cene? 150zł drożej niż zapłaciłem za swoje.

Blu 
ekip@

Wysłany: Sob 21 Paź, 2006 02:00   

No wlasnie jakby sie okazało, ze musze kupic takie same Cl2 to chyba sie osram, wole je sprzedac

piatas cho no tu, powiedz, ze nie musze :mrgreen:

piatas 
t3ch

Ulubiona gra: 3dmark
Wysłany: Sob 21 Paź, 2006 21:11   

A jaka platforma? SocketA?

Zasadniczo sprawa ma sie tak, kilka modulow pamieci bedzie pracowac wspolnie ale z taktowaniem/timingami najslabszego modulu.

Czyli jak masz teraz te pamiatki cl2, dokupisz cl3, to w ciemno powinno smigac* we 3 kostki na cl3**.

Ad*) Ale to tylko teoria :mrgreen: . Plyty oraz pamieci czasem strzelaja fochy z serii TTTM (ten typ tak ma), i nie wspolpracuja ze soba.
Ad**) Ale rownie dobrze mozna probowac z cl2,5 na tym samym taktowaniu ramow, albo poluzowac taktowania i zejsc na cl2 (luzowanie dla najspabszego ramu). Wszystko jest kwestia prob i bledow, roznica miedzy cl3 a cl2 jest KOLOSALNA. Bo utarlo sie, ze czym wiecej taktow, tym szybciej. A tu sie okazuje, ze zaleznosci jest od metra, i czasem cos na pierwsz rzut oka wolniejsze, jest szybsze.
Poza tym, nie wykluczone, ze bedziesz musial przejsc z CR 1T na 2T, co sprawia, ze ramy pracuja nieco wolniej ale sa stabilniejsze. To z kolei pozwoli Ci zmniejszyc CL/zwiekszyc takty. Oprocz tego kwestia napiecia, na wstepie mozesz sobie ustawic ile elektrownia daje, u mnie na 3,1V chodza od dawna i wszystko bangla bez zajakniecia :mrgreen: .

Wracajac do mojego pierwszego pytania, jaka platforma. Jesli sA, to obsadzenie 3 slotow wymusza prace w trybie dual channel, ktory jest dosc kaprysny. Czasm dziala od reki, czasem nie. Tak samo jak z nizami i wyzami w pogodzie, caly czas na siebie napieraja... i raz pada.. a raz nie :mrgreen: . Cala toeria sprowadza sie do prawdopodobienstwa a praktyka do strzalu w ciemno.
Kontynuujac, nie da sie jednoznacznie odpowiedziec na Twoje pytanie. Jak masz siano to kupuj CL2, ale i tak nie masz gwarancji, ze bedzie dzialac :lol: . To samo tyczy sie CL2,5 i CL3.
Roznice sa takie:
CL2
Walczysz o utrzymanie przepustowosci ramu tzn. przy odrobinie szczescia isamozaparcia mozesz dolozyc 1 kostke utrzymujac biezace takty i timingi (a przynajmniej CL).
CL2,5 i CL3
Nie ma szans na utrzymanie biezacych taktow i timingow, no, chyba, ze kupujesz jakies remarkowane winbondy, wyjete spod lady od pana edka. Standardowo zmiana timingow na cl2,5/3 powinna zalatwic sprawe. Dodatkowo konieczne moze byc przelaczenie biosu na CR 2T - to wszystko powoduje oczywiscie spadek przepustowosci ramow (dramatyczny). W ostatecnzosci jedziesz w dol z taktowaniem, kolejny spadem wyjadnosci. The very, very end to nie wstajacy komp w jakiejkolwiek konfiguracji biosu.

Ja bym to zalatwil tak
Poszedlbym do sklepiku, powiedzial ze mam 2x256, chce dokupic 1x1G, ..., ale chcialbym sobie pogrymasic - jak nie bedzie dzialac albo bedzie dzialac kiepawo to wymiana (wiec poki co zakup nie na paragon, tylko na lewo). Zaczalbym od CL3 i jesli uzyskana wydajnosc bylaby satysfakcjonujaca, to finalizowalbym transakcje. W przeciwnym wypadku... nastepny modul, inna marka/inne cl... Az w koncu bedzesz zadowolony :mrgreen: . Jak masz sklepik blosko a pan edek jest wyrozumialy to w ciagu dnia mozna przetestowac i z 10~15 kostek, tylko sie musi chciec, to tak jak z selekcjonowanymi procami.

Aha, ja tam pisalem o dramatycznych spadkach przepustowosci ramu - to oczywiscie sprawa subietywna. Spadek rzedu 20mb/sek to dla mnei dramat :cool:

jajo 
Naczelny kapłan BANa

Wysłany: Sob 21 Paź, 2006 21:39   

dobrze, że mam 256mb sd-ram i 0 takich problemów

Blu 
ekip@

Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 00:19   

...ja pierdole czarno to widze :mrgreen: (chcociaz moj monitorek jasno świeci :mrgreen: )

no socket A ->Abit NF7-S2 nForce2 Sata

Takich sklepów już nie ma, chyba, że sprzęt używany, bo kto mi da ramy za pół tysiaka, żeby spróbować czy dobre :razz: no dzięki bede musiał kombinować, bo jednak tyle siana bym dawac nie chcial, jak coś mi z tego wyjdzie to dam znac

piatas 
t3ch

Wysłany: Nie 22 Paź, 2006 17:49   

Jak nie ma takich sklepow?
Kazdy sklep na 95% pojdzie Ci na reke.

Placisz kase, biezesz ram do testow, ale umawiasz sie z gosciem, zeby jeszcze nie wbijal na kase bo moze niechodzic, a wtedy chcialbys sprobowac z innym modulem.
Jak mu wytlumaczysz sytuacje, to watpie zeby stwarzal problemy.

BTW
1. Mniej wazne, co cie sklonilo zeby brac s2, przecie to szrot w porownaniu z nf7-(s) bez dwojki :mrgreen:
2. WAZNE wlasnie sobie uzmyslowilem, ze wg oficjalnych informacji, w przypadku obsadzenia trzech slotow ramy dzialaja z taktowaniem 333Mhz :lol: . Tylko wisz, to jest oficjane wsparcie. Jak sprawa ksztaltuje sie w rzeczywistosci - trzeba sprawdzic doswiadczalnie.

Blu 
ekip@

Wysłany: Nie 29 Paź, 2006 22:48   

A jeszcze tak rzecz, zacząłem sprawdzać te ramy EVEREST'em i znalazłem tam taki wpis:

Pamięc fizyczna
W sumie 511
Uzytych ~270
Wolne 240

No więc wydało mi sie, z lekka cos nie tak, że mi na starcie ponad 50% zjada

Więc wgralem MemTurbo i wyczyściłem ją ile sie dało i mam coś takiego:

Pamięc fizyczna
W sumie 511
Uzytych ~170
Wolne 340

Czy to i tak nie za dużo pamięci mi coś zjada? Czy w ogóle takie czyszczenie jest bezpieczne?

piatas 
t3ch

Wysłany: Pon 30 Paź, 2006 09:52   

Przy XP to raczej normalka, szczegolnie jak masz duzo programow napakowanych do autostartu. U siebie tez mam w okolicach ~250MB wykorzystanych po starcie systemu.
Czy "czyszczenie" ramu programami typu memturbo jest bezpieczne?
Trudno powiedziec na jakiej zasadzie takie programy dzialaja. Jesli przenosza zaladowane progsy z ramu do pliku stronicowania, to wszystko powinno byc ok - jedyny negatywny skutek to zwolnienie kompa w przypadku korzystania z tych progsow. Ja nie mialbym oporow jesli tylko system pozostaje stabilny.

Blu 
ekip@

Wysłany: Pon 30 Paź, 2006 15:16   

Aha myślałem, że cos nie tak mam :wink: , ok dzięki

Odpowiedz do tematu