mozesz dokupic kingstona cl3 ale wtedy lepiej ustawic zeby wszystki dzialaly jako cl3 !! jednak najlepszym wyjsciem bedzie kupienie tego samego producenta z cl2
chyba sie niemyle nie ??
_________________ Masz głowę i chu* to kombinuj !!
Zasadniczo sprawa ma sie tak, kilka modulow pamieci bedzie pracowac wspolnie ale z taktowaniem/timingami najslabszego modulu.
Czyli jak masz teraz te pamiatki cl2, dokupisz cl3, to w ciemno powinno smigac* we 3 kostki na cl3**.
Ad*) Ale to tylko teoria . Plyty oraz pamieci czasem strzelaja fochy z serii TTTM (ten typ tak ma), i nie wspolpracuja ze soba.
Ad**) Ale rownie dobrze mozna probowac z cl2,5 na tym samym taktowaniu ramow, albo poluzowac taktowania i zejsc na cl2 (luzowanie dla najspabszego ramu). Wszystko jest kwestia prob i bledow, roznica miedzy cl3 a cl2 jest KOLOSALNA. Bo utarlo sie, ze czym wiecej taktow, tym szybciej. A tu sie okazuje, ze zaleznosci jest od metra, i czasem cos na pierwsz rzut oka wolniejsze, jest szybsze.
Poza tym, nie wykluczone, ze bedziesz musial przejsc z CR 1T na 2T, co sprawia, ze ramy pracuja nieco wolniej ale sa stabilniejsze. To z kolei pozwoli Ci zmniejszyc CL/zwiekszyc takty. Oprocz tego kwestia napiecia, na wstepie mozesz sobie ustawic ile elektrownia daje, u mnie na 3,1V chodza od dawna i wszystko bangla bez zajakniecia .
Wracajac do mojego pierwszego pytania, jaka platforma. Jesli sA, to obsadzenie 3 slotow wymusza prace w trybie dual channel, ktory jest dosc kaprysny. Czasm dziala od reki, czasem nie. Tak samo jak z nizami i wyzami w pogodzie, caly czas na siebie napieraja... i raz pada.. a raz nie . Cala toeria sprowadza sie do prawdopodobienstwa a praktyka do strzalu w ciemno.
Kontynuujac, nie da sie jednoznacznie odpowiedziec na Twoje pytanie. Jak masz siano to kupuj CL2, ale i tak nie masz gwarancji, ze bedzie dzialac . To samo tyczy sie CL2,5 i CL3.
Roznice sa takie:
CL2
Walczysz o utrzymanie przepustowosci ramu tzn. przy odrobinie szczescia isamozaparcia mozesz dolozyc 1 kostke utrzymujac biezace takty i timingi (a przynajmniej CL).
CL2,5 i CL3
Nie ma szans na utrzymanie biezacych taktow i timingow, no, chyba, ze kupujesz jakies remarkowane winbondy, wyjete spod lady od pana edka. Standardowo zmiana timingow na cl2,5/3 powinna zalatwic sprawe. Dodatkowo konieczne moze byc przelaczenie biosu na CR 2T - to wszystko powoduje oczywiscie spadek przepustowosci ramow (dramatyczny). W ostatecnzosci jedziesz w dol z taktowaniem, kolejny spadem wyjadnosci. The very, very end to nie wstajacy komp w jakiejkolwiek konfiguracji biosu.
Ja bym to zalatwil tak
Poszedlbym do sklepiku, powiedzial ze mam 2x256, chce dokupic 1x1G, ..., ale chcialbym sobie pogrymasic - jak nie bedzie dzialac albo bedzie dzialac kiepawo to wymiana (wiec poki co zakup nie na paragon, tylko na lewo). Zaczalbym od CL3 i jesli uzyskana wydajnosc bylaby satysfakcjonujaca, to finalizowalbym transakcje. W przeciwnym wypadku... nastepny modul, inna marka/inne cl... Az w koncu bedzesz zadowolony . Jak masz sklepik blosko a pan edek jest wyrozumialy to w ciagu dnia mozna przetestowac i z 10~15 kostek, tylko sie musi chciec, to tak jak z selekcjonowanymi procami.
Aha, ja tam pisalem o dramatycznych spadkach przepustowosci ramu - to oczywiscie sprawa subietywna. Spadek rzedu 20mb/sek to dla mnei dramat
...ja pierdole czarno to widze (chcociaz moj monitorek jasno świeci )
no socket A ->Abit NF7-S2 nForce2 Sata
Takich sklepów już nie ma, chyba, że sprzęt używany, bo kto mi da ramy za pół tysiaka, żeby spróbować czy dobre no dzięki bede musiał kombinować, bo jednak tyle siana bym dawac nie chcial, jak coś mi z tego wyjdzie to dam znac
Jak nie ma takich sklepow?
Kazdy sklep na 95% pojdzie Ci na reke.
Placisz kase, biezesz ram do testow, ale umawiasz sie z gosciem, zeby jeszcze nie wbijal na kase bo moze niechodzic, a wtedy chcialbys sprobowac z innym modulem.
Jak mu wytlumaczysz sytuacje, to watpie zeby stwarzal problemy.
BTW
1. Mniej wazne, co cie sklonilo zeby brac s2, przecie to szrot w porownaniu z nf7-(s) bez dwojki
2. WAZNE wlasnie sobie uzmyslowilem, ze wg oficjalnych informacji, w przypadku obsadzenia trzech slotow ramy dzialaja z taktowaniem 333Mhz . Tylko wisz, to jest oficjane wsparcie. Jak sprawa ksztaltuje sie w rzeczywistosci - trzeba sprawdzic doswiadczalnie.
Przy XP to raczej normalka, szczegolnie jak masz duzo programow napakowanych do autostartu. U siebie tez mam w okolicach ~250MB wykorzystanych po starcie systemu.
Czy "czyszczenie" ramu programami typu memturbo jest bezpieczne?
Trudno powiedziec na jakiej zasadzie takie programy dzialaja. Jesli przenosza zaladowane progsy z ramu do pliku stronicowania, to wszystko powinno byc ok - jedyny negatywny skutek to zwolnienie kompa w przypadku korzystania z tych progsow. Ja nie mialbym oporow jesli tylko system pozostaje stabilny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Pomysł tej strony zrodził się w chorych umysłach Akiry & Jumpera
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie materiałów ze strony bez zgody autorów zabronione.
Treści publikowane na tym forum są własnością ziomów którzy je zapodalii i wali nas co oni tam nawymyślali