LoL AttAcK: FORA Strona Główna LoL AttAcK: FORA

FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Voice Kraft - głośniki
Autor Wiadomość
harborn 
ziom@le

Ulubiona gra: CS, CeeS, Kante
Wysłany: Czw 31 Maj, 2007 15:29   Voice Kraft - głośniki

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was ma cokolwiek firmy Voice Kraft (Niemiecka firma) lub też czy słuchaliście brzmienia tychże wytworów??

Osobiście chcę zakupić 2-drożne kolumny VK80A24LD
http://energia.abc24.pl/d...3342&pro=235543 -->> to jest cena detaliczna
http://aukcja.onet.pl/sho...2+wys%C5%82any. ->> to natomiast cena allegrowa
czyli 2 w cenie 1 + przesylka 25zl

dołączyłbym jesso jakiś wzmacniaczek typu Technics SU-610 (albo cos podobnego), cena waha sie okolo 150zl.

Użytek - narazie domowy, kiedyś jak najbardziej samochód/piknik :]

moje zdanie na ten temat:
250W RMS -> może i to prawda, ale w to nie wierze ;P taką moc osiągają kolumny conajmniej 2x większe... hmm .. :] połączyłbym to ze wzmakiem 2x 70W RMS/kanał, co spokojnie starczy żeby się nie ogłuszyć, ale także żeby sąsiedzi zbytnio sie nie pluli :]
skuteczność - 90dB -> calkiem spoko jak na 70zl/kolumna :P
niestety nie udało mi się znaleźć w necie wykresu częstotliwości tych kolumn :/

Nie chodzi mi o super jakość - wiadomo, że samochodowe głośniki są przystosowane do nieco odmiennych warunków niż w domu, więc membrany są cięższe -> jakość leci w dół, itd itd...
Chcę kupić coś oryginalnego, taniego i co gra na tyle dobrze, żeby ogarnąć cały dom muzyczką. Poza tym jak będę miał samochód to wstawie jeden/dwa głośnik/i, a w domu bedę musiał zaiwestować w coś pokaźniejszego, jeżeli jakość 80A24 będzie słaba :] no mniejsza o to...

więc ponawiam: miał ktoś styczność z Voice Kraft ?
od razu powiem, że zignoruje propozycje typu: VK to shit, kup cos innego. Wiem, a raczej twierdze, że te dane podane są zakłamane... trudno :]

harborn 
ziom@le

Wysłany: Pią 22 Cze, 2007 18:40   

no wiec jest opcja taka:
kupilem glosniki podobnej jakosci, lecz Alpharda z tego wzgledu, że mogłem odebrać osobiście...
tutaj króciutki filmiczek (30 sek)
http://glosniki.alpharda.wzmak.technics.patrz.pl
tu macie probke jak to dziala

przy 20% głuchne przy dłuższym słuchaniu (2 kolumny)
przy 50% jedna kolumna daje rade, (jedną tylko odpalałem
wiecej nie chce podkrecac bo i po co

przy 30% na obu włączyłem "the prophecy" - chluba klubu Qlimax - w moim skromnym pokoiku (kolo 12m^2) na prawde ładny wystarczający dźwięk

Audiofil by powiedział, że się nie znam.
Chuj Ci w Dupe!

Ważne, że mi sie podoba!

sprostowanie: voicekrafty 80a24 mają niby 250W RMS na jedna kolumne (70zl/szt)
https://ssl.allegro.pl/item205787045__potega_basu_skrzynia_basowa_800w.html
moje maja nominalnie 150W RMS na jedna kolumne(100zl/szt)
http://allegro.pl/item206...na_za_2szt.html

skuteczność jest podobna, pojemność natomiast: moja ~42litry, ~21 litrów voicekraftów
przeważnie im więcej tym lepiej :)
już wiecie dlaczego nie wierzyłem w 250W RMS ? :P

wnioski:
jeżeli nie jesteście fanatykami audio, zależy wam na hałasie i całkiem niezłym basiku to te 195zł na pewno się nie zmarnuje. Generalnie Alphard ma słabą renome, ale od czasu do czasu im coś wyjdzie :]

own3d 

Wysłany: Pią 22 Cze, 2007 19:42   

jak ktos lubi lomot to wystarczy kupic troche wiorowki + zwrotnice + glosnik + troche kabli + klej + troche wkretow i tez bedziesz mogl polomotac :)

nawet bedzie Cie slychac pol kilometra dalej a sasiada beda szklanki spadac ;p

ps. wygrzej pierw dobrze glosniki to beda duzo lepiej grac, nawet takie alphardy ;)
nawet moga zaczac smierdziec w pewnym momencie :>

harborn 
ziom@le

Wysłany: Pią 22 Cze, 2007 20:29   

póki co śmierdzą nowością (taki jakby zapach koca, czy kleju...) :P
juz 1 dzien stoja w pokoju to troche wywietrzaly
a co do grzania głośników to robie to teraz chociażby :P
spokojna głowa, impra dopiero we wtoreczek

co do wlasnej konstrukcji glosnikow - to jednak wymaga doswiadczenia ;p .. w sensie zeby zrobic co nie tylko dudni, ale gra
poza tym wątpie, że przy cenach sklepowych uda sie zrobic 40 litrową, trzydrożną kolumne za 100 zł
przypomne: 30cm niskotonowca, 10cm tweeterek i 10cm piezo

btw. odpaliłem Vivaldiego...
powiem ze to sie ma nijak do prawdziwego glosu z 15- watówek dołączanych do wież stereo

Odpowiedz do tematu