Wysłany: Wto 14 Lis, 2006 21:28 O simach samochodowych
Temat kieruje chyba przede wszystkim do drewniaka Mezo, bo to on ciupie od dawna w gtr'a. Oczywiscie jesli ktos ma cokolwiek do powiedzenia w temacie, zapraszam!
No wiec do rzeczy...
Po zajezdzeniu gtl'a postanowilem sprobowac swoich sil w gtr'rze . Nabylem gierke i ciupie od wczoraj. Poki co jakies 200~300 kolek na barcelonie w z3. Wiem, to jest prawie nic, ale wystarczylo zeby wysunac kilka pytan i watpliwosci.
Po pierwsze, totalna podsterownosc! Czy to jest normalne? Skrecam kiera do oporu a samochod leci dosc prosto i stabilnie, bez uslizgow! Odruchowo zaczalem szukac gripu, prosto-skret-i-tak-drobic, niewiele to pomoglo . Napisz mnie tu mezo czy tak ma byc, a jesli tak, to jaka powinna byc technika przejazdu przez szykane.
Po drugie, uslizgi zero-jedynkowe. Po szkole w gtl'u zaczalem odruchowo brac ciasne zakrety gazem wiecej niz neutralnym, spodziewajac sie fajnej nadsterownosci. A tu guzik! Nie ma mowy o kontroli - auto spinuje i jest wlasciwie nie do wyprowadzenia. No tak, pewnie nowe furki i trzeba jezdzic unikajac jakichkolwiek poslizgow. Mam racje?
Dalej, rozpisywales sie kiedys, ze smigasz sobie astonem po torach. Przejrzalem dzisiaj fuki jakie mam w grze i nie ma . Nie zebym chcial od razu nim jezdzic, wole sie poduczyc na jakims prostszym wozie, ale zdziwilo mnie to troche. Tego dbr-9 pociagnales z neta i dolozyles do gry?
Zasadniczo bylbym wdzieczny o jakeis rady dotyczace techniki jazdy, bo nijak sie ona ma do gtl'a. Ewentualnie jakies tipy o konfiguracji kiery bo moze tam mam cos zle poustawiane. Aha! Napisz jeszcze, ktora furka jest najbardziej hardcorowa, w sensie nieokielznania .
BTW - nie odsylaj mnie na simracing . Znalazlem tam twoje posty .
Ja pierdykam... kto mnie kurwa wylogował? 15 min posta pisałem a tu jeden wielki ZONK...
Dobra nieważne, napisze od nowa
No to po kolei:
Cytat:
Po pierwsze, totalna podsterownosc! Czy to jest normalne? Skrecam kiera do oporu a samochod leci dosc prosto i stabilnie, bez uslizgow! Odruchowo zaczalem szukac gripu, prosto-skret-i-tak-drobic, niewiele to pomoglo . Napisz mnie tu mezo czy tak ma byc, a jesli tak, to jaka powinna byc technika przejazdu przez szykane.
Jeźdisz Z3? Nie dziw się. Lepszy do nauki jest Elise, bo właśnie nie jest podsterowny... w ogóle ta podsterowność zależy od setupa, trzeba znaleźć odpowiedni (albo samemu ustawić) i jakimś sposobem te zakręty pokonywać (może dodawać mniej gazu... trzeba sie spytać alienów )
Cytat:
Po drugie, uslizgi zero-jedynkowe. Po szkole w gtl'u zaczalem odruchowo brac ciasne zakrety gazem wiecej niz neutralnym, spodziewajac sie fajnej nadsterownosci. A tu guzik! Nie ma mowy o kontroli - auto spinuje i jest wlasciwie nie do wyprowadzenia. No tak, pewnie nowe furki i trzeba jezdzic unikajac jakichkolwiek poslizgow. Mam racje?
No masz. GTL jest symulatorem, ale tam są prawie standartowe auta... Ford Mustang? Albo Porsche 911 rocznik 76 Tam można sobie pozwolić na jażdę w uślizgu, tak samo jak można sobie pozwolić w realu... a w GTR? Tutaj są samochody wyczynowe tak jak w F1. Przyjemność z jazdy jest tu na drugim miejscu Zawieszenie jest ustawione tak hardkorowo twardo, że z jednej strony trzyma sie drogi jak na poxipolu, a z drugiej jak popełnisz jeden błąd, typu za mocno najechałeś na kerb, to papa - lądujesz na zielonym gównie Nie da się wyprowadzić z takiego poślizgu, może z jakimś helpem, albo jak jesteś alienem Po prostu trzeba unikać takiej jazdy na granicy, juz lepiej jechać na 90 % ale dojechać do końca niz skonczyc na piasku.
Cytat:
Dalej, rozpisywales sie kiedys, ze smigasz sobie astonem po torach. Przejrzalem dzisiaj fuki jakie mam w grze i nie ma . Nie zebym chcial od razu nim jezdzic, wole sie poduczyc na jakims prostszym wozie, ale zdziwilo mnie to troche. Tego dbr-9 pociagnales z neta i dolozyles do gry?
Tak, z neta. W ogóle to na www.rscnet.org na forum, dział GTR jest pełno tego. Zarówno skinów jak i samochodów (a ile modów... Belcar, British GT, Spanish GT, Italian GT, DTM nawet. Ja czekam na Le Mans, bo narazie moze 3 LMP powstały) i tam znajdziesz duzo fajnych rzeczy. Pamiętam że ktoś chciał nawet Enzo stworzyć. Nie wiem czy sie udało, przestałem sie interesowac
DBR9 ma taką wadę, że ma ograniczoną widoczność zza kierownicy, chyba nawet gorszą od Vipera. Ale jak jestes alien to by sie dało przejechać z zamkniętymi oczyma
Cytat:
Zasadniczo bylbym wdzieczny o jakeis rady dotyczace techniki jazdy, bo nijak sie ona ma do gtl'a. Ewentualnie jakies tipy o konfiguracji kiery bo moze tam mam cos zle poustawiane. Aha! Napisz jeszcze, ktora furka jest najbardziej hardcorowa, w sensie nieokielznania .
Ojj nie wiem co tu ci poradzić... ja robię tak, ze biorę tor, samochód, sciagam przez GTRnet jakiegos setupa, testuje... Podpatruje też lepszych (simracing.pl) by poprawić swoje błedy. Nie ma jednej techniki, jeździ sie po optymalnym torze i tyle Bo każdy samochód jest inny. Lambo sie nie jedzie na maxa, bo silnik moze sie spalic, Saleenem sie nie gazuje ani mocno hamuje, bo tylne opony sie szybko zuzywaja, 550tka jest the best, ale jestem zbyt newbie, zeby do niej podchodzic i jeździć efektywnie Co do ustawień kierownicy to nie wiem co ci powiedziec, bo ja mam Momo, nie wiem jaką ty masz... jedynie co przestawiłem z defaultowych ustawien, to FF na prawie max, zebym poczuł jak się ciężko jeździ A który samochód najbardziej hardcorowy? 550tka, jest najlepsza ale odrywa łeb jak zrobisz jakiś błąd
W ogóle ostatnio nie jeździłem, bo odkąd mam nową maszynę to zaliczam te produkcje, które wcześniej zaliczyć nie mogłem Nie wiem też czyn ie przesiąde się na Race, czyli WTCC, również od simbin bo wolniejszy i moze nie taka super trudny jak GTR... bo troszkę nie podoba mi się, że wyścig sie wygrywa w garażu, czyli wszystko zależy od setupa, ja nie znam sie na tym wiec w jakims wyscigu jestem na przegranej pozycji
A jak myslisz ?
Odrabiam zaleglosci ... zaczalem od 1ki.
A co do tresci.
IMO elise jest bardziej podsterowny od z3 . Przynajmniej tak ja to czuje. Poza tym jest jakis taki niemrawy a z3 czasem potrafi strzelic focha.
Mam jeszcze taka sprawe, na dohamowaniu, redukujesz na bieg docelowy pod sam koniec (szybko), czy systematycznie wytracajac predkosc redukujesz po kolei? Ja stosuje ten 2gi wariant, a ty?
Dwa, jak szybko wyjechac z zielonego/zoltego gowna?
I prosba, moglbys walnac kilka kolek na default secie po barcy.. co bym mial jakies odniesienie jak duzo mi brakuje. Tylko bez oszustw .
EDIT: tylko w z3;p
Mam jeszcze taka sprawe, na dohamowaniu, redukujesz na bieg docelowy pod sam koniec (szybko), czy systematycznie wytracajac predkosc redukujesz po kolei? Ja stosuje ten 2gi wariant, a ty?
Ja robię tak, że daje po hamulcu i jednocześnie jak najszybciej redukuje do dwójki, jeżeli musze do jedynki, to jak najszybciej do dwójki, odczekuje 0,2 s i do jedynki, ponieważ pamietam ze np. w 550tce nie mozna szybko z dwójki na jedynke wrzucac, bo bedzie spin.
Cytat:
Dwa, jak szybko wyjechac z zielonego/zoltego gowna
Redukcja do jedynki i gaz pulsacyjnie zeby znowu spina nie zaliczyc i wrócic tam gdzie byłem
1:52:915
ale czuje ze jeszcze bym urwał conajmniej 0,5...
E . To nie ma tragedii. Brakuje mi az/tylko 4sek. Trza wiecej trenowac.
BTW1 - stosujesz jakies alien'owe techniki typu gaz+hamulec jednoczesnie?
BTW2 - jezdzisz tym wygumowanym pasmem (niby optymalny) czy wlasna sciezka?
Kiedy wchodze w zakret to czasami daje po gazie, jednoczesnie troszke trzymajac hamulec, jakos tak mi pomaga sie ustabilizowac.
Jeżdże optymalnym pasem, ale niektóre zakręty swoim (np. zakręt renault na barcelonie, trzeci od linii startu, ten długi i szybki... biorę go szerzej by predkość większa miec)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Pomysł tej strony zrodził się w chorych umysłach Akiry & Jumpera
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie materiałów ze strony bez zgody autorów zabronione.
Treści publikowane na tym forum są własnością ziomów którzy je zapodalii i wali nas co oni tam nawymyślali