W koncu dobrneli z ta grą do konca, zawsze myślalem, ze to bedzie typowy fps, 10 giwer i strzelaj do wszystkich...a tu taki psikus, ale o tym za chwile. Ogladam intro, dosc slabe, mowie sobie jak takie sa filmiki to grafaika jeszcze gorsza, no ale okazalo sie, ze wcale nie jest tak zle. Ustawienia mozna dac na maxa i gra chodzi całkiem spoko, a teren do hasania wcale do najmniejszych nie nalezy.
Co do samej gry to jest to jakby przeniesienie fallouta do widoku z pierwszej osoby. Nie moge powiedziec o
wszystkich niuansach bo dopiero ją nagryzlem i jestem po jednej misji + "wycieczki turystczne". A wiec tak mamy swoj komputerek, w ktorym jest mapa, cele misji, ludzie, statystyki itp, zaraz, zaraz statystki? mamy zanotowane kogo zabilismy wrog/przyjacil, w jakich ilosciach i nie pamietam co jeszcze. Wielkim plusem jest swoboda dzialania, teoretycznie z kazdym mozna zamienic pare słów i tu uwaga mamy zdania do wyboru, tu z kolei trzeba zaznaczyć, ze raz odmówiona propozycja pracy często drugi raz moze sie nie pojawic, podobnie jak odmówimy kumplom pomocy w misji to wiecej sie narzucac nie beda, mozna z nimi, ale mozna tez po cichu handel...najlepsza metoda handlu z fallouta bylo - ja mam wieksza giwere i to co twoje to moje, tu moze byc podobnie ale z tym kapiszonem co zaczynamy gre to mozna postrzelac do puszek, z kazdym co mozna pogadac to i mozna pohandlowac, zanim zaczniemy swobodne killem all to trzeba zaznaczyc, ze jest cos takiego jak reputacja! odpowiednik karmy z fallouta, juz na początku mamy do wyboru pomoc rannemu kolesiowi, czy zachowac apteczke dla siebie a jemu kula w łeb i pokaz kieszenie, nie wiem jaki to bedzie mialo dalszy wplyw na bycie zlym, ale w zamian za pomoc rozglosil on w bazie, ze jestesmy spoko za co
dostaniemy jakies bajery jak ammo,inny pistol,bandaże czy...jedzenie, ciekawe rozwiazanie, nasz rambo musi jesć! co jakis czas wyskakuje zielony obrazek widelca i lyzki co oznacza głodówe postaci, jak obrazek zrobi sie mocno czerwony i dalej go nie nakarmimy zacznie spadac energia
Zabic jak na razie mozna wszystkcih oprocz szefa, ktory siedzi pod ziemia w mini bunkrze i ma najlepsze
towary...kurcze hmm drogo jak #$%, od niego wychodza głowne misje, nalezy tez pamietac, ze wiele osob moze dac nam misje poboczne wiec niekoniecznie musi sie oplacic ich likwidacja
Nic nie wspomnialem o potworach, mnie osobiscie denerwuja bo sie pałetają pod nogami wszedzie jakies dziwne mutanty i zadnych ciekawych rzeczy przy sobie nie nosza, wiec lepiej omijac. Ciekawe sa tak zwane anomalie, wyladowania elektryczne i magnetyczne, ktore przemieszczaja sie po calej lokacji, jak znajdziemy sie w poblizu to specjalna pikawa zaczyna pikac coraz szybciej a obraz robi sie mocno jasny ze smużeniem, jak wpadniemy ze 3 razy to dead, co tu jeszcze fajna jest latarka, ale nie wydaje zadnego dzwieku nie wiem czy tak jest wszedzie, tak troche głupio caly czas leci czas i kolo 22 zaczyna sie noc, jest tez wiatr,deszcz,burza i bardzo fajne odglosy roznych zmutowanych zwierzat jak za dlugo biegamy postać dyszy jak stara krowa i stanie na chwile, zeby odpocząć, podobnie jak jestemy mocno ranni - zadyszka i ledwo slania sie na nogach, ale jak przymierzymy z dwururki w łeb to mozemy jeszcze wygrac kazda bron ma swoje parametry i niestety ulega zniszczeniom przez co traci na cenie.
Zapowiada sie ciekawie bo jeszcze pewnie wielu rzeczy nie wiem, wiec polecam
no ja wlasnie jestem gdzies w polowie (przynajmniej tak mi sie wydaje, bo zwiedzilem polowe swiata)
gra troche zawiodla moje oczekiwania. pierwotnie mial byc RPG/FPS i zostalo niestety samo FPS + mozliwosc handlu i jakies statystyki i rankingi, ktore nic nie znacza
gra posiada tez mnostwo bledow, ktore choc nie przeszkadzaja w parciu dalej to sa troche (bardzo) wkurwiajace i i pokazuja, ze tworcow naglil deadline
no ale poza tym to fajny fpsik z zajebistym klimatem (ja bym okreslil go raczej jako hybryde HL2 i Fallout), spora iloscia broni i ekwipunku, pieknymi lokacjami i najlepszymi efektami pogodowymi jakie widzialem (pierwszy raz efekty pogodowe sprawily mi radosc i nie traktowalem ich jako zbednego bajeru, ten deszcz, ta burza :') )
no i takie tam, moze cos dopisze jak ukoncze
_________________ Jesteśmy otoczeni?!? Wspaniale! Teraz możemy atakować we wszystkich kierunkach!!
A mi sie nie chce sciagac pirata, kupie gierke jak bedzie po 50zł czyli tak gdzies pod koniec roku, poza tym nie chce sobie psuc zabawy medium i low detalami.
na high nie wyglada jakos specjalnie piekniej, lepiej, ale nie w chuj lepiej (ale powtarzam, ze w przeciwienstwie do innych gier, ta na niskich detalach i tak jest ladna)
no i wymagania nie sa takie straszne jak mowili ze beda
_________________ Jesteśmy otoczeni?!? Wspaniale! Teraz możemy atakować we wszystkich kierunkach!!
nie mam kiedy ruszyc sie cos do przodu, ale Skorzonko ma racje wymagania wcale nie sa tak wyśrubowane jak wypisują konsolo maniacy, ze 1gb czy 2gb ramu, bzdura ja mam 512 tyle ze cl2 :p i smiga spoko, wiec warto sprawdzic na swoim sprzecie,
nie jest tez za latwe celowanie, w sumie sam na dwoch czy trzech nie ma szans, nie wiem jak pozniej,jak beda lepsze giwery, ale przeciwnicy tez zaraz chowaja sie po krzaczorach i za drzewami, a nawet okrążają.
Czyli jednak zadnych punktow i leveli nie ma dalej? a ta przynaleznosc do grupy i doświadczanie? bo zaczynamy na rookie to sie rozwija jakos?
to jest wlasnie tylko taka ranga zebys sie fajnie poczul ale gowno daje no ale jeszcze sa artefakty (takie cosie, co mozna ich uzywac 5 na raz), z czasem calkiem niezle, ktore daja bonusy i mozesz sobie tak jakby "skonfigurowac" postac pod swoj styl albo aktualne potrzeby
a potem bedzie latwiej i ciekawiej, lepsze pukawy i pancerze, takze radze pograc bo coraz fajniej jest a na poczatku to tez bylem przerazony, zwlaszcza, ze czasami przeciwnikow jak mrowkow
Skorzen, wez nie badz cham i wytlumacz mnie o co chodzi w tej grze .
Poki co ... bladze... dymam po mapie jak ksiadz po koledzie i nie moge rozszyfrowac znaczkow na palmie. Klikam na buttona, robi sie zielony albo pojawia sie dodatkowy czerwony mark, ale o co chodzi? Nie lapie tego :/
no przeciez ten koles (juz mi imie wylecialo) na samym poczatku gry daje nam misje (zajebac jakichs kolesi NE od punktu startu). potem dostajemy inna misje. a potem inne i inne sa tez misje poboczne, za ktore dostaniemy tylko jakis sprzet albo $ (tzn. ru). generalnie trza sie go pytac o SPECIAL MISSIONs albo cos w tym stylu. misji pobocznych niestety nieoplaca sie robic, bo z sianem nie ma potem co robic praktycznie, wiec sie skupilem na watku glownym.
i dziwne, bo ja myslalem, ze sa 3 zakonczenia (widzialem 2). ale 7? o.O
edit:
wlasnie sprawdzilem w necie, ze pojawil sie patch, ktory naprawia calkiem sporo bledow, ktore powodowaly crashe albo pewne niescislosci wkurwiajace gracza. jak znam zycie, nie poprawili wszystkich bledow, ale zawsze cos.
patcha mozna sciagnac z oficjalnej strony a cracka do patcha (mowie hipotetycznie, bo przeciez wsyzscy kupujemy gry w sklepie) np. na GameCopyWorld (w wyszukiwarce tej strony wpiszcie Chernobyl)
SAVE'y PO zPATCHOWANIU NIE BEDA DZIALALY, ale skoro jestescie na poczatku, to luz.
Najbardziej co mnie wkurwia to odnawianie sie przeciwnikow, nie po to buszuje po bazie i ich wycinam, zeby zaraz z dupy pojawiali sie od nowa, nie nawidze tego w grach, jak cos zabilem to nieh lezy, i takich punktow-"respow" jest sporo, do minusow (chociaz mi sie to podoba akurat) zaliczyc mozna skoki z dowolnej wysokosci i prawie nic sie nie dzieje jest tez cos takiego jak czynnik psi, ktory w nas napierdala za nic
wiekszosc misji pobocznych jest rzeczywiscie z dupy, ale uwaga niektore moga byc przydatne np wyszukanie pancerza, ktory sam leczy, ma to za soba kolejne konsekwencje, bo oddalem ten pancerz i dostalem jeszcze lepszy przy okazji byly tam jakies dane, ktore trzeba bylo dostrczyc komus innemu i przez to otwarla mi sie droga do obozu Duty
Na mapach sa tez takie schowki, ktore jednak warto przeszukac, znalazlem fajny czarny stylowy kombinezon, i niezła snajpe z tłumikiem, moze strzelac seria i pojedynczo mozna tez podczepiac lunety,granatniki
Skorzen czy moze wykonales misje dla szefa Duty, on chce zeby mu przyniesc granatnik z obozu Fredom, trzeba tam upic szefa kuchni i on ma podac miejsce gdzie je trzymaja, klopot w tym, ze wczesniej przyłaczyłem sie do zwiadu napalenców z Duty i w 8 wycielismy cały garnizon To chyba jeden z lepszych momentow w grze jak na razie, bo mozna ich podpierdolic u szefa Fredom i z doborowym odzialem zaskoczyc tych z Duty fajnie sie okrażaja, najpierw 10 bieglo razem a jak dobiegaja do wioski rozdzielaja sie tak, zeby ja okrazyc, pol dnia sie zagrywalem z ta misja raz z jedną raz z druga stroną stad wiem, ze jak nie rozwalimy tych z Fredom to w jednym ze schowkow nie pojawi sie ta super snajpa z tłumikiem
No i teraz jest dupa bo nie mam kogo wziac na spytki, szef kuchni lezy rozjebany na skrzyniach a sam nie moge znalezc tego granatnika za wczesnie do przodu polecialem
Najpierw zainstalowalem, odpalilem i jak usyszalem oranie dysku twardego po pliku stronicowania to sie ubralem i pojechalem do proline po dodatkowa kostke ramu. Oczywiscie nie bylo zadnej 512 2-stronnej wiec wzialem co bylo, jednostronna, liczac na farta. Oczywiscie farta nie bylo i zmagalem sie pol dnia z biosami zeby to jakos zaczelo dzialac. Teraz juz chyba w miare dziala - tzn. prime nie wysypuje sie od pol godziny.
Oczywiscie stalker sam w sobie sie wywala, nie wiem dlaczego, opcja optymistyczna - po poprawkach w biosie z pamieciami zwiechy ustapia, opcja pesymistyczna - na niektorych kompach stalker tak po prostu ma, trzeba wgrywac jakies underground'owe patche.
Poza tym bylem swiezo po formacie i zapomnialem ustawienia OC grafy, kolejne kilka godzin, rivatuner->reset->3dmark->patrz poczatek.
Z tego co zobaczylem na poczatku w stalkerze tez nie jestem w 100% zadowlony. Strzela sie jakos tak... mam goscia na zblizeniu, celuje w dynie, bum i nic! Kolo nawet nie drgnie. W dodatku trzeba zaiwaniac po mapie a PDA jest dla mnie malo czytelny.
Ogolnie gra mi sie podoba, dobry klimat, ale problemy mnie spalily na starcie...
no strzela sie ciezko, rozrzut wiekszy niz w cs'ie chyba, a jak juz zaczna biegac to jest smiesznie dopiero ale to tak jak skorzen napisal, na poczatku gry, pozniej bedzie lepszy pancerz i giwery i juz jest o wiele lepiej, poczatek jest troche...zjebany
na tym pda musisz z boku kliknac na celowniki obok celu misji wtedy zaznaczaja ci sie na mapie gdzie masz isc i gdzie wrocic, mi strasznie fps spadaja jak wejde do budynku na zewnatrz jest niezle, chyba prze ta gre mi chlodzenie siadlo na grafie
no lokacje sa duze, przydalby sie samochod, albo mechaniczny wielbład
no mi sie udalo ukrasc granatnik dla Duty oraz wybic maly odddzial Duty dla Freedom i jakos nikt do mnie pretensji nie mial Granatnik jest bodajrze w piwnicy jednego z domkow w wiosce obok bazy Freedom.
jak dorwe spolszczenie to zaczne grac.... prrrrrrr
_________________ IC 2 Duo E6850 3.0
Gigabyte P35
Seagate 320 GB SATA
Patriot DDR2 4096 MB PC800
ASUS ATI 4850 512MB DDR3
DVD Pioneer SATA
Chiftec 550W
Wszystko to w MOCE COM STEP 107 LCD
temp od 24 do 33
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Pomysł tej strony zrodził się w chorych umysłach Akiry & Jumpera
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie materiałów ze strony bez zgody autorów zabronione.
Treści publikowane na tym forum są własnością ziomów którzy je zapodalii i wali nas co oni tam nawymyślali