LoL AttAcK: FORA Strona Główna LoL AttAcK: FORA

FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
tutorial planeta
Autor Wiadomość
PiLgRiM 

Ulubiona gra: na nerwach
Wysłany: Pon 29 Sie, 2005 20:03   tutorial planeta

No dobra dajmy na to że chcielibyśmy stworzyć jakąś fajną planetkę – taką dajmy na to:

Od początku:
1. tworzymy nowy dokument – u mnie było to 800x800, brak wypełnienia.

2. bieżącą warstwę wypełniamy kolorem czarnym – to będzie tło naszej planety

plansza 1

3. tworzymy nowa warstwę, na która kopiujemy z jakiegoś dokumentu teksturę naszej planetki (ja użyłem mojego ukochanego adresu w tym celu, czyli www.google.com :D )

plansza 2

plansza 3

4. używając zaznaczenia eliptycznego (trzymając wciśnięty shift – powoduje rysowanie, zniekształcanie proporcjonalne – co w przypadku elipsy oznacza ze usyskamy kolo) rysujemy w miarę na środku okrąg, naciskamy ctrl+i (zaznacz odwrotnie) i del (usuń) w ten sposób otrzymujemy okrągłą, ale plaska i jakąś taka nijaka „planetę”

plansza 4

plansza 5

5. aby nadać jej choć pozory przestrzenności używamy filtra sferyzacja mając zaznaczony obszar naszej „planety” (najprościej kliknąć trzymając ctrl na ikonke warstwy na której się ona znajduje w zakładce warstwy) filtr->znieksztalc->sferyzacja, pozostawiając wartości takie same jak są domyślnie

plansza 7

6. kolejnym krokiem będzie nadanie poświaty naszemu małemu ciału niebieskiemu, w tym celu tworzymy nowa warstwę nad warstwa z planeta właściwą (wciąż mając zaznaczony obszar „planetki”), wypełniamy go dowolnym kolorem(spoko nie schowamy planetki ;) )a następnie ustawiamy w zakładce warstwy jego wypełnienie na 0(a po kiego nie widoczna warstwa hem?) na koniec włączamy oba „blaski” we właściwościach tejże „niewidocznej” warstwy, tzn. blask zewnętrzny i wewnętrzny – kolory – cóż dobrać by było ładnie – ja użyłem żółtego jako wewnętrzny i białego jako zewnętrzny, wielkość tychże tez zależy od rozmiaru obrazka i naszej fantazji – w moim przypadku to wew. 110 i zew 50

plansza 8

7. Pozostało nam jeszcze zasłonić odrobinkę nasza planetę – tworzymy kolejna warstwę nad nią i używając zaznaczenia eliptycznego rysujemy obszar który chcemy by był zaciemniony, aby ostatecznie uzyskać efekt rozmytej granicy „mroku” użyjemy wtapiania (jest to rozmycie granicy zaznaczenia) czyli po zaznaczenia wybieramy z menu zaznacz pozycje wtapiania i wstawiamy tam wartość w zakresie 100-200 i wypełniamy obszar kolorem czarnym – prawda ze śliczna planeta :>

plansza 9

plansza 10

8. został jeszcze drobiazg - ozdobnik taki jak widzicie na obrazku czyli cos co wygląda jak gwiazda wyłaniająca się zza naszej planety – w tym celu użyjemy na naszej pierwszej warstwie – tej wypełnionej kolorem czarnym filtru– filtry ->rendering-> flara obiektywu – ustawimy ja na podglądzie tak aby częściowo wystawała z za naszej planetki i.......

plansza 11
skonczylismy........ ;)

A o to zrodelko ze wsiema warstwami i wogole:
zrodelko

Mam nadzieje ze wam sie spodoba i ze wszystko jest jasne i nieskomplikowane - wszelkie pytania, uwagi i watpliwosci wyrazac w tym topicu - postaram sie odpowiedziec jak najszybciej....

mAr!o 
ziom@le

Ulubiona gra: PES 6
Wysłany: Pon 29 Sie, 2005 20:45   

bez takich pytan gdzie co i jak panowie prosze ;)
edit by PiLgRiM

PiLgRiM 

Wysłany: Pon 29 Sie, 2005 20:47   

mam dwa - 7.0 pl i cs
link - prosze bardzo - adobe.com
pl nie polecam!!!
pozniej napisze angielskie odpowiedniki filtrow i polecen

mAr!o 
ziom@le

Ulubiona gra: PES 6
Wysłany: Pon 29 Sie, 2005 21:59   

moge wykorzystac ta planetke do zrobienia tla do cs-ka ?? :>

PiLgRiM 

Wysłany: Pon 29 Sie, 2005 22:03   

mozesz ale nie sadzisz ze primo nie pasuje do csa w zaden sposob
secundo - mozesz, jesli juz oparles sie ja wykorzystac, zrobic swoja wlasna - wydaje mi sie ze wszystko jest na tyle jasne w tutku ze kazdy powinien sobie poradzic.....

Cienias 
Rada Naczelna

Wysłany: Sro 31 Sie, 2005 15:35   

nie wychodzi mi to tak jak powinno

PiLgRiM 

Wysłany: Sro 31 Sie, 2005 15:43   

na jakim photoshopie robisz i w ktorym momencie odbiega od tutka? a mozesz tez dac mi zrudlo swoje to obejrze i powiem co nie tak...........

BruceLee 

Ulubiona gra: w picipolo
Wysłany: Sro 31 Sie, 2005 22:21   

mam taka prosbe do moderatorow tego dzialu: prosze zrobcie tak zeby tematy z TUTORIALAMI byly zamkniete bo jak dla mnie to jesli TUTEK jest ok to nie potrzeba zadawac pytan do niego a zostawiajac mozliwosc odpowiedzi dajecie mozliwosc "statsom z forum" nabijac posty :)

thx.

PiLgRiM 

Wysłany: Sro 31 Sie, 2005 22:23   

bruce ale wole zeby pytali tu niez walili z tym do mnie na pirv - wybacz nie dam rady odpowiadac na kazdy priv :D

BruceLee 

Ulubiona gra: w picipolo
Wysłany: Sro 31 Sie, 2005 22:24   

ok ... to mi sie podoba - krotka i sensowna odpowiedz - pozdro :)

Cienias 
Rada Naczelna

Wysłany: Sro 31 Sie, 2005 23:16   

ja mam tego samego photoshopa co Ty.
ale nie wazne, dzisiaj sie zatrudnil koles ktory mowil, ze tym programem bawil sie juz od wersji 3.0
a wogule to programuje w php i pearl (czy jak to sie pisze :D ) robil stronki i cos tam i dodal ze jak bede chcial to mi photoshopa wytlumaczy, a na zywca to jednak lepiej. Moze jak cos stworze fajnego to wrzuce.

No ale sloneczko i planeta prawie mi wyszly. Tylko ja cos tych warstw nie moge zajarzyc. Pewnie przez to ze sie urodzilem z awp w reku a nie z pakietem adobe ale to szczegol.

Pilgrim to twoje sloneczko jest zajebiste
no i dodam jeszcze, ze im bardziej sie zaglebiam w ten program tym wiecej mnie on ciekawi i zaskakuje swoja potega, kurwa nim mozna chyba wszystko narysowac

aha i sorry bo to troche nie o tutorialu(moze tylko poczatek)

chodzoo 

Ulubiona gra: HEADSHOT KURWA!
Wysłany: Wto 03 Sty, 2006 14:49   

no ladne pilgrim moze jeszcze cos fajnego zrobisz :P dla tych co zaczynaja (czyli dla mnie :D ) hehe

• napisał • BEZEL aka numer21vel. bezmozgi debil ™•

dcm_Marecheq
Gość
Wysłany: Czw 12 Sty, 2006 21:47   prawie wszystko

cienias napisał/a:
...kurwa nim mozna chyba wszystko narysowac (photoshopem)

Prawie wszystko... wszystko można Photoshopem i 3D Studio ;-)

Odpowiedz do tematu