No dobra dajmy na to że chcielibyśmy stworzyć jakąś fajną planetkę – taką dajmy na to:
Od początku:
1. tworzymy nowy dokument – u mnie było to 800x800, brak wypełnienia.
2. bieżącą warstwę wypełniamy kolorem czarnym – to będzie tło naszej planety
3. tworzymy nowa warstwę, na która kopiujemy z jakiegoś dokumentu teksturę naszej planetki (ja użyłem mojego ukochanego adresu w tym celu, czyli www.google.com )
4. używając zaznaczenia eliptycznego (trzymając wciśnięty shift – powoduje rysowanie, zniekształcanie proporcjonalne – co w przypadku elipsy oznacza ze usyskamy kolo) rysujemy w miarę na środku okrąg, naciskamy ctrl+i (zaznacz odwrotnie) i del (usuń) w ten sposób otrzymujemy okrągłą, ale plaska i jakąś taka nijaka „planetę”
5. aby nadać jej choć pozory przestrzenności używamy filtra sferyzacja mając zaznaczony obszar naszej „planety” (najprościej kliknąć trzymając ctrl na ikonke warstwy na której się ona znajduje w zakładce warstwy) filtr->znieksztalc->sferyzacja, pozostawiając wartości takie same jak są domyślnie
6. kolejnym krokiem będzie nadanie poświaty naszemu małemu ciału niebieskiemu, w tym celu tworzymy nowa warstwę nad warstwa z planeta właściwą (wciąż mając zaznaczony obszar „planetki”), wypełniamy go dowolnym kolorem(spoko nie schowamy planetki )a następnie ustawiamy w zakładce warstwy jego wypełnienie na 0(a po kiego nie widoczna warstwa hem?) na koniec włączamy oba „blaski” we właściwościach tejże „niewidocznej” warstwy, tzn. blask zewnętrzny i wewnętrzny – kolory – cóż dobrać by było ładnie – ja użyłem żółtego jako wewnętrzny i białego jako zewnętrzny, wielkość tychże tez zależy od rozmiaru obrazka i naszej fantazji – w moim przypadku to wew. 110 i zew 50
7. Pozostało nam jeszcze zasłonić odrobinkę nasza planetę – tworzymy kolejna warstwę nad nią i używając zaznaczenia eliptycznego rysujemy obszar który chcemy by był zaciemniony, aby ostatecznie uzyskać efekt rozmytej granicy „mroku” użyjemy wtapiania (jest to rozmycie granicy zaznaczenia) czyli po zaznaczenia wybieramy z menu zaznacz pozycje wtapiania i wstawiamy tam wartość w zakresie 100-200 i wypełniamy obszar kolorem czarnym – prawda ze śliczna planeta :>
8. został jeszcze drobiazg - ozdobnik taki jak widzicie na obrazku czyli cos co wygląda jak gwiazda wyłaniająca się zza naszej planety – w tym celu użyjemy na naszej pierwszej warstwie – tej wypełnionej kolorem czarnym filtru– filtry ->rendering-> flara obiektywu – ustawimy ja na podglądzie tak aby częściowo wystawała z za naszej planetki i.......
skonczylismy........
A o to zrodelko ze wsiema warstwami i wogole:
Mam nadzieje ze wam sie spodoba i ze wszystko jest jasne i nieskomplikowane - wszelkie pytania, uwagi i watpliwosci wyrazac w tym topicu - postaram sie odpowiedziec jak najszybciej....
mozesz ale nie sadzisz ze primo nie pasuje do csa w zaden sposob
secundo - mozesz, jesli juz oparles sie ja wykorzystac, zrobic swoja wlasna - wydaje mi sie ze wszystko jest na tyle jasne w tutku ze kazdy powinien sobie poradzic.....
mam taka prosbe do moderatorow tego dzialu: prosze zrobcie tak zeby tematy z TUTORIALAMI byly zamkniete bo jak dla mnie to jesli TUTEK jest ok to nie potrzeba zadawac pytan do niego a zostawiajac mozliwosc odpowiedzi dajecie mozliwosc "statsom z forum" nabijac posty
thx.
_________________ raz z laćka i raz z obrotówki ... i nie ma chuja we wsi
ja mam tego samego photoshopa co Ty.
ale nie wazne, dzisiaj sie zatrudnil koles ktory mowil, ze tym programem bawil sie juz od wersji 3.0
a wogule to programuje w php i pearl (czy jak to sie pisze ) robil stronki i cos tam i dodal ze jak bede chcial to mi photoshopa wytlumaczy, a na zywca to jednak lepiej. Moze jak cos stworze fajnego to wrzuce.
No ale sloneczko i planeta prawie mi wyszly. Tylko ja cos tych warstw nie moge zajarzyc. Pewnie przez to ze sie urodzilem z awp w reku a nie z pakietem adobe ale to szczegol.
Pilgrim to twoje sloneczko jest zajebiste
no i dodam jeszcze, ze im bardziej sie zaglebiam w ten program tym wiecej mnie on ciekawi i zaskakuje swoja potega, kurwa nim mozna chyba wszystko narysowac
aha i sorry bo to troche nie o tutorialu(moze tylko poczatek)
no ladne pilgrim moze jeszcze cos fajnego zrobisz dla tych co zaczynaja (czyli dla mnie ) hehe
_________________ ZDYCHAC KURWAoleoleoleoleole....do piachu kurwy oleoleoleoleoleole..........ZEBY WAM STARE NA AIDSA POZDYCHALY A STARZY NA AUTYZM......"
• napisał • BEZEL aka numer21vel. bezmozgi debil ™•
dcm_Marecheq Gość
Wysłany: Czw 12 Sty, 2006 21:47 prawie wszystko
cienias napisał/a:
...kurwa nim mozna chyba wszystko narysowac (photoshopem)
Prawie wszystko... wszystko można Photoshopem i 3D Studio
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Pomysł tej strony zrodził się w chorych umysłach Akiry & Jumpera
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie materiałów ze strony bez zgody autorów zabronione.
Treści publikowane na tym forum są własnością ziomów którzy je zapodalii i wali nas co oni tam nawymyślali