LoL AttAcK: FORA Strona Główna LoL AttAcK: FORA

FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z kompem i dyskiem
Autor Wiadomość
mATEj 

Wysłany: Pią 19 Paź, 2007 22:02   problem z kompem i dyskiem

Czesc, dostałem niedawno komputer dell optiplex GX50 no i sprawa była ciężka ponieważ na kompa było założone hasło na biosa, a że go nieznałem postanowiłem wyciągnąć bateryjkę i zworkę ... wtedy zaczął się problem bo nie moglem odpalic windowsa ... nawet nie dalo sie plyty bootowac .. a dysk był maxtor

wiec zamieniłem maxtora na wd z mojego starego kompa i ruszył .. udało sie zainstalowac winde i smiga, ale nadal nie rozumiem, dlaczego nie chce czytać maxtora ... może wy wiecie ?
oczywiście oba dyski chodzą są sprawne, ale maxtor chodzi nawet u kumpla na kompach oprócz tego dell'a co dostałem

no a problem główny polega na tym, że podczas odpalenia kompa jest to okno powitalne z logiem dell przez ok 50 sekund a następnie pojawia się następny ekran na którym pisze, że primary i secondary hard drive not found i są dwie opcje .. wcisnąć F1 i kontynuować (wtedy odpali się normalnie system) albo wsisnąć F2 i przejsc do biosu .. w biosie oczywiscie nie da się ustawić primary i second master ... mozna ustawić ino primary i second slave ... i są odpowiednio na hdd i cd-rom

no i tutaj jest moje pytanie, jak zrobić żeby ustawić primary master i żeby nie trzeba było wciskać przy uruchomieniu F1 ? nawet biosa aktualizowałem do wersji 0.6, wszystko przebiegło pomyślnie, ale i tak bez rezultatu ..

p.s. wybaczcie że pisze troche niezrozumiale, ale piszę na szybko i jednoczesnie tak prosto jak umiem

milka 
ekip@

Wysłany: Pią 19 Paź, 2007 22:32   

na początek:
http://www.google.com/sea...=utf-8&oe=utf-8

M

ps. jak cos ruszy daj znac.

mATEj 

Wysłany: Sob 20 Paź, 2007 16:30   

ruszyło, dzięki serdeczne milka :*
niestety na początku nie wpadłem na to, żeby bateryjkę z biosa wyciągnąć na więcej niż 10 minut :) wyjalem na 3 godziny i po wlozeniu cos tam sie ladowalo, ale teraz juz odpala sie bez problemu wszystko w najlepszym porządeczku :)

a wiecie co może być przyczyną tego że ten dysk nie chce chodzic na tym kompie ? na innych chodzi (teraz system mam na tym dysku) i wszystko jest ok a na dellu nie chce ..

ale i tak 70% sukcesu, bo komp chodzi

Odpowiedz do tematu