poszukaj sobie w menu routera. Tam jest taka opcja DMZ - Demilitarized Zone - moglem literowke zrobic.
Przekierowanie portow - bedziesz mial dwa pola - port wejscia (wewnetrzny) i wyjscia (na zewnatrz). Nie wiem dokladnie jak sie tym bawi - jakos nigdy nie probowalem i nie potrzebowalem. Ty jednak dzialaj wedle zasady "potrzeba matka wynalazku" i dzialaj...
Setup -->Basic Setup--> 1 okienko masz tam ustawione "Automatic Configuration DHCP" i tam masz wybrac Static IP i wlasnie tu wpisujesz sobie to zewnetrzne IP i juz masz.
A i sprawdz czy czasami routr nie ma zewnetrznego bo na kompie napewne bedziesz mial wew. bo router ci taki przydziela (maskuje) czyli podpinajac kilka kompow pod tego linksysa kazdy z nich bedzie mial rozne wewnetrzne ip a zewnetrzne czyli wychodzace na swiat lub to po ktorym bedziesz rozpoznawany bedziesz mial jeden adres. Ale to wszytko pisze ci na tym routerze pozatym jak cos mozesz sobie sprawdzic na jakiejs stronce jaki masz adres np. speedtest.net
Wreszcie mam czas i siadłem nad tym problemem.
Więc tak gdy wchodze Setup -->Basic Setup--> "Automatic Configuration DHCP" zmieniam na Static IP
Tak to wygląda :
To nie działają mi żadne strony WWW.
Odpaliłem dedyka w CS 1.6 i tak to wygląda :
Odpaliłem serwa Crysisa, żeby sobie pobiegać i sobie potrenować i nagle ktoś się dołączył z zewnątrz,i tak to wygląda :
Wróciłem do poprzednich ustawień Routera "Automatic Configuration DHCP" i strony WWW zaczęły działać, stawiam dedyka CS 1.6 nadal to samo, odpalam dedyka w Crysisie i mam zew. IP
W trakcie testu na tej stronie co podałeś Speedtest wykrywa mi IP : 88.156.108.89.
to czy bedzie dhcp czy nie to nie ma znaczenia, dhcpd serwer to takie cos co automatycznie ustawia IP, przy static musisz zrobic to recznie, w zasadzie bez znaczenia czy bedzie tak czy siak, strony Ci nie dzialaja przy static tylko dlatego ze nie podales serwerow dns
na swoim komputerze w tym przypadku nigdy nie bedziesz mial adresu 88.156.108.89 ustawionego fizycznie... wystarczy wlaczyc DMZ na swoj wewnetrzny adres 192.168.1.100 czy jaki tam masz i juz wszystkie porty beda przekierowane na Twoj komputer i wtedy ktos wpisujac w cs connect 88.156.108.89 polaczy sie z Twoim kompem o adresie 192.168.1.100, a jesli DMZ nie chce Ci dzialac to przekierowywuj sobie porty dla kazdej uslugi oddzielnie, ot cala filozofia
to czy bedzie dhcp czy nie to nie ma znaczenia, dhcpd serwer to takie cos co automatycznie ustawia IP, przy static musisz zrobic to recznie, w zasadzie bez znaczenia czy bedzie tak czy siak, strony Ci nie dzialaja przy static tylko dlatego ze nie podales serwerow dns
na swoim komputerze w tym przypadku nigdy nie bedziesz mial adresu 88.156.108.89 ustawionego fizycznie... wystarczy wlaczyc DMZ na swoj wewnetrzny adres 192.168.1.100 czy jaki tam masz i juz wszystkie porty beda przekierowane na Twoj komputer i wtedy ktos wpisujac w cs connect 88.156.108.89 polaczy sie z Twoim kompem o adresie 192.168.1.100, a jesli DMZ nie chce Ci dzialac to przekierowywuj sobie porty dla kazdej uslugi oddzielnie, ot cala filozofia
Boże boze ....
Nie każdy jest taką alfą i omegą jak ty o Wielki ...
CZAISZ TO, ŻE NIGDY NIE MIAŁEM STYCZNOŚCI Z ROUTERAMI I TAKIM PROBLEMEM JAK TEN DLATEGO PROSZE O POMOC W ZROZUMIAŁYM JĘZYKU
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Pomysł tej strony zrodził się w chorych umysłach Akiry & Jumpera
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie materiałów ze strony bez zgody autorów zabronione.
Treści publikowane na tym forum są własnością ziomów którzy je zapodalii i wali nas co oni tam nawymyślali