LoL AttAcK: FORA Strona Główna LoL AttAcK: FORA

FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaką dystrybucję wybrać ?
Autor Wiadomość
mATEj 

Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006 18:49   Jaką dystrybucję wybrać ?

no więc windows juz mi sie znudzil ( moze nie znudzil, ale chce zasmakowac czegoś nowego )

zainstalowałem sobie ubuntu dzisiaj, ale mi sie zabardzo to nie podoba, przeczytałem nawet gdzies ze jak sie korzysta z ubuntu, to po przejsciu na inna dystrybucje bede takim noobkiem jak bym pierwszy raz na linucha wszedl.

no i pytanie kieruje do was. Jaka dystrybucje mi poleciacie ?

Czytalem ze pitas sobie bardzo chwali gentoo, vx mi napisal zebym slackware'a i srodowisko graficzne fluxbox zainstalował, ale niestety ciemny jestem i nie wiem co to jest :|
Chce cos szybkiego, wydajnego i przyjaznego :D
moge poswiecic dosc duzo czasu na konfiguracje, ale musze miec jakies pomoce ktore bylyby dostepne na necie.

Pewnie bede mial dosc duzy problem z konfiguracja tego bo nie znam sie na tym zupelnie, ale ten sie nie nauczy kto nie chce sie nauczyc.

Oczywiscie Mandriva juz odpada bo jest ponoc dupna, nawet mialem kiedys przez 2 dni ? ale usunalem bo mi sie wieszala strasznie.

aha suse tez mialem i tez odpada bo mam chyba za slabego kompa na to :P bo zeby wlaczyc firefoxa albo cos to 15 sekund musialem czekac :|

piatas 
t3ch

Ulubiona gra: 3dmark
Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006 20:25   

Krok po kroku dla 32bitowek
Krok po kroku dla A64

Warto miec 2gi komp pod reka, czytac mana i wykonywac kolejne kroki (ale nie bezmyslnie! czytac!). Przydaje sie tez jesli w czasie instalacji wyrzuci jakiegos errora.

Teraz gentoo daje support na instalacje ze stage3 (raz instalowalem) i wszystko przeszlo gladko.
Jak instalowalem pierwszy raz jechalem ze stage2, po drobnej kosmetyce wszystko smigalo jak nalezy.

O systemie, w porownaniu ze wszystkim czego wczesniej uzywalem szybkosci dzialania jest piekielna. Pelna konfigurowalnosc i przewidywalnosc. Nie jak w przypadku niby noob friendly dystrybucji, gdzie owszem, wszsytko instaluje sie samo, ale w egzotycznych lokalizacjach. Pozniej jak przychodzi cos zrobic to same problemy.

Aha, postawic gentoo moze user zielony jak wiosenna trawka, czytasz - klepiesz, a po kilkunastu godzinach laduje sie kde :mrgreen: .

Wina uzywam wlasciwie z koniecznosci... Excel mnie limituje ... no i cs, ale on jest do przejscia...

mATEj 

Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006 21:02   

1. no wiec co to jest to "kde" ?
2. co to jest to "stage3" ?

3. czy oby napewno sobie poradze z gentoo ?
4. Czy sa jakies goolden packi gentoo tak jak mandrivy ? :D

piatas 
t3ch

Wysłany: Czw 14 Wrz, 2006 22:26   

KDE
Cytat:
* Stage 1, Instalacja pełna, system musi być zbudowany przez bootstrap, a podstawowe pakiety samodzielnie skompilowane,
* Stage 2, Bootstrap jest już wykonany, ale podstawowe pakiety muszą być skompilowane samodzielnie,
* Stage 3, Bootstrap jest już wykonany, podstawowe pakiety także są skompilowane.

Poradzisz Sobie :mrgreen: . Wszystko jest lopatologicznie wylozone w manualu. Najpierw go przeczytaj, zapytaj, np tutaj, czego nie rozumiesz, i dopiero jak bedziesz pewien, ze zapoznales sie z procedura zacznij instalowac.

Golden pack... ble... Roznica polega na tym, ze gentoo instalujesz ze zrodel, wszystkie pakiety sa kompilowane na Twojej maszynie z poustawianymi przez Ciebie falagami. To daje ogromnego kopa aplikacjom. Golden pack = zoptymalizowane pod wszystko binarki, ktore sie po prostu instaluja, nie sa zoptymalizowane pod Twoja maszyne i maja powywieszana cala mase flag, stad kiepawe dzialanie.

KuleK 
ekip@

Wysłany: Pią 15 Wrz, 2006 06:50   

ja proponuje na poczatek PLD :P nasza polska dystrubucja :P z jednym ogromnym plusem jakim jest "poldek"

http://pld-linux.org/

mATEj 

Wysłany: Pią 15 Wrz, 2006 11:49   

no to chyba zdecyduje sie jednak na gentoo, tylko mam pare pytan :P

czy da sie je wpelni spolszczyć

mam zamiar sobie sciagnac ta wersje minimalna, ale nie wiem na ktory procesor :P
mam durona 800
http://www.gentoo.org/main/en/where.xml

edit:

PL - http://www.gentoo.org/main/pl/where.xml

edit2.

dobra znalazłem gdzies ze x86 :P to zaraz biere sie za instalacje.
az sie boje tego dotykać :D

mATEj 

Wysłany: Pią 15 Wrz, 2006 16:44   

dobra zmieniłem zdanie i sciagnalem sobie livecd bo tu jest instalator ponoc.

no ale instaluje cala zawartosc rara ktora wyglada tak http://img231.imageshack....mage=sssbl2.jpg

i nie bootuje mi plytki :/

KuleK 
ekip@

Wysłany: Pią 15 Wrz, 2006 21:26   

livecd uzywa sie do ratowania systemu albo cos w tym stylu a nie do uzywania go na bierzaco ....
ja naprawde na poczatek polecam PLD naprawde mozna sie sporo nanim nauczyc a potem przesiasc sie na cos ambitniejszego ....

piatas 
t3ch

Wysłany: Nie 17 Wrz, 2006 10:16   

Matej, matej matej :mrgreen:

Sciagasz Gentoo 2006.1 Minimal CD/InstallCD, nagrywasz na cd, i musi z niej wystartowac system. Jak nie wystartuje, to sprawdz opcje biosa, bootowanie z cd w pierwszej kolejnosci. Ew. cos sie podczas targania uszkodzilo.
Jak system wystartuje zaczynasz dzialc zgodnie z manem.

mATEj 

Wysłany: Nie 17 Wrz, 2006 16:16   

nie no ja tego nie rozumiem :/

nagrałem minimal cd i tez nie bootuje plytki :(

w biosie mam wszystko ok, plytke windy bootuje, knoppixa i ubuntu tez, a gentoo nie chce :?

nie mam pojecia co jest grane :/

p.s. da sie jeszcze jakos uruchomic ten instalator manualnie ? :oops:

piatas 
t3ch

Wysłany: Nie 17 Wrz, 2006 18:08   

Y.. to chyba nie jest to na co liczysz :mrgreen: To nie jest instalator jako taki, ze odpalasz i sie linux instaluje. Z tej plytki laduje sie system przy pomocy ktorego instalujesz docelowy system. Mozesz sciagnac ktorakolwiek inna plytke (ale najlepiej najlzejsza), przy pomocy ktorej wystartujesz, skonfigurujesz dyski, net, sciagniesz stage'a do instalacji i zaczniej instalowac.

mATEj 

Wysłany: Nie 17 Wrz, 2006 18:43   

no dobra to juz wiem co bo jak wkladalem plytke to wszystkie dyski mialem podpiete i moze dlatego mi nie bootowalo ? nie wiem

podpiety zostawilem tylko ten dysk na ktorego chcialem zainstalowac lina no i ...
chuj !
takie cosik mi wyskakuje:
Kod:
GRUB loading, please wait...
Error 17

ke ?

piatas 
t3ch

Wysłany: Nie 17 Wrz, 2006 19:44   

Nie odpinaj dyskow bo sobie zrobisz kaszane :mrgreen:
Cytat:
5. Grub Error 17

Situation

Code Listing 5.1: Grub Output

root (hd0,0)
filesystem type unknown partition type 0x7

Error 17 : Cannot mount selected partition

Solution

This error is returned if the partition requested exists, but the filesystem type cannot be recognized by GRUB.

Be sure to check your root(x,y) settings in your grub.conf.

Also, if you are trying to boot Windows, make sure that your grub.conf file has the root (hdX,Y) (or rootnoverify (hdX,Y)) and chainloader (hdX,Y)+1 in it.

Opisz dokladnie co robisz ... od momentu jak wchodzisz do dzialu download na gentoo.org... bo jakos mi sie nie chce wierzyc, ze ta plyta nie bootuje :neutral: .

mATEj 

Wysłany: Nie 17 Wrz, 2006 20:49   

piatas napisał/a:
Nie odpinaj dyskow bo sobie zrobisz kaszane :mrgreen:
Cytat:
5. Grub Error 17

Situation

Code Listing 5.1: Grub Output

root (hd0,0)
filesystem type unknown partition type 0x7

Error 17 : Cannot mount selected partition

Solution

This error is returned if the partition requested exists, but the filesystem type cannot be recognized by GRUB.

Be sure to check your root(x,y) settings in your grub.conf.

Also, if you are trying to boot Windows, make sure that your grub.conf file has the root (hdX,Y) (or rootnoverify (hdX,Y)) and chainloader (hdX,Y)+1 in it.

Opisz dokladnie co robisz ... od momentu jak wchodzisz do dzialu download na gentoo.org... bo jakos mi sie nie chce wierzyc, ze ta plyta nie bootuje :neutral: .

nie wiem o co chodzi w tym co jest po angieslku napisane ale luzik :P :oops:

ale robie tak (nie bede dawal screenow bo mi sie nie cche) :
wchodze na ta strone, sciagam Gentoo 2006.1 - minimalna płyta instalacyjna dla x86

pozniej wypakowywuje i nagrywam na plytke.
nastepnie wylaczam kompa, zostawiam podpiety tylko ten dysk na ktory chce zainstalowac linucha ( jak go wlaczam to inne sa wylaczone )
i wtedy wlasnie wyskakuje mi ten blad.

wydaje mi sie ze wszystko robie dobrze... nie mam naprawde pojecia co jest nie tak :(

mATEj 

Wysłany: Czw 28 Gru, 2006 12:00   

mam zamiar zainstalowac sobie gento z LiveCD
livecd dlatego, ze w podreczniku pisze ze omawiana jest instalacja wlasnie z livecd
Cytat:
W Podręczniku omawiamy instalację przy użyciu płyt Gentoo LiveCD oraz, w pewnych przypadkach, rozruchu z sieci (netboot). Generalnie zakładamy, że użytkownik zamierza zainstalować najnowsze dostępne wersje pakietów.

chce zainstalowac korzystajac z tego podrecznika: http://www.gentoo.org/doc...-x86.xml?full=1
ale problem jest juz na samym poczatku, bo w podreczniku pisze :
Cytat:
Jeśli instalujemy Gentoo w systemie, w którym mamy klawiaturę inną niż US musimy wcisnąć ALT+F1, aby przejść do trybu potwierdzania kolejnych czynności, a następnie postępować zgodnie ze wskazówkami na ekranie. Jeśli nie wybierzemy nowego mapowania w ciągu 10 sekund, zostanie załadowane to domyślne, czyli amerykańskie. Jak tylko skończy się proces wczytywania systemu zostaniemy automatycznie zalogowani do "Live" Gentoo Linux jako "root", nazywany też czasem superużytkownikiem. Na bieżącej konsoli powinien pojawić się znak zachęty ("#") roota. Konsole zmieniamy kombinacjami klawiszy Alt-F2, Alt-F3 i Alt-F4. Do konsoli, którą widzieliśmy na początku wracamy naciskając Alt-F1.

no ok, wczytuje, loguje, wszystko piknie, ale gdzie jest ta konsola ze znakiem zachety "#" ?
Bo odpala mi sie normalny pulpit, mam kilka ikon, 2 z nich dotyca instalacji, 1 w trybie tekstowym a 2 w graficznym, no to wlaczam ta w tekstowym a tam kupa, nie ma zadnych znakow zachety tylk instalacja podobna do tej w trybie graficznym tylko ze brzydsza :P

No to mysle sobie moze wcisne alt+f1/f2/f3/f4 no ale wciskam i nic. Tylko jakies wyszukiwanie plikow i cos tam jeszcze.

aa no i jak wchodze do terminala normalny terminal sie wlacza i jak wpisuje jakies komendy to pisze zeby sie zalogowac na roota, chociaz hasla tez n ie mam :P

p.s. nie mowcie tylko ze musza jakas inna plyte sciagnac i z innej uruchomic :P

piatas 
t3ch

Wysłany: Czw 28 Gru, 2006 14:38   

Powiem tak, sciagaj stage3.
Kod:
Pliki stage3 można pobrać z katalogu releases/x86/2006.1/stages/ na każdym z naszych Serwerów lustrzanych. Pliki te nie znajdują się na płytach LiveCD.
Wypalasz, resetujesz i jedziesz z instalacja dokladnie jak opisano w handbook'u.

milka 
ekip@

Wysłany: Czw 28 Gru, 2006 15:01   

offtop...

w książce coś JEST NAPISANE, a nie pisze!!!! Pisać można książkę.

-------------------------

Nie masz hasla roota? Jakto?? A kto je ma? :D

M

mATEj 

Wysłany: Czw 28 Gru, 2006 21:26   

no i mam sciagniety ten pliczek na dysk i co ja mam z nim teraz zrobić ? ma rozszerzenie .tar.bz2
wypalić na płycie, czy w jakiś sposób uruchomic na tym livecd ?(jak tak to jak to zrobić ? :> )

wiem wiem lama ze mnie :P
ale w podreczniku nie jest to dla mnie jasno opisane :(

milka 
ekip@

Wysłany: Czw 02 Sie, 2007 16:08   

pozwole sobie odświeżyć temat. Chce spróbować pobawić się linuxem, poza tym poduczyć się chce...

Jak będzie sprawny i ładnie będzie wyglądał to będzie to. Wiem, że będzie sprawny, chodzi mi o łatwość obsługi i ocenę.

M

faker 

Wysłany: Czw 02 Sie, 2007 16:28   

mandriva, suse, ubuntu :)
So don't push me
Fill your ass up with lead
So don't push me
I got something for your ass, keep thinking I'm pussy

own3d 

Wysłany: Czw 02 Sie, 2007 16:51   

fakt na poczatek najlepsze bo wszystko mozesz sobie wyklikac z poziomu okienek, a jak chcesz sie sprobowac i postawic wszystko od podstaw to wybieraj pld, debian, slackware, gentoo.

imo powinno sie zaczynac od tych trudniejszych dystrybucji bo przy dobrze zrobionych okienkach to tak naprawde niczego sie nie nauczysz samym klikaniem :)

piatas 
t3ch

Wysłany: Czw 02 Sie, 2007 19:18   

Za gentoo przemawia zajefista dokumentacja. How-To do kazdego zagadnienia. klik

mATEj 

Wysłany: Czw 02 Sie, 2007 21:42   

no ubuntu jest banalny, a z tych dla bardziej zaawansowanych wziąłbym slackware.

own3d 

Wysłany: Pią 03 Sie, 2007 19:31   

piatas, no fakt, dokumentacje maja dobra taka typowa step by step :) PLD jest dobre, masz bardzo dobry system installowania pakietow, nie musisz sie przejmowac kompilowaniem, wszystko jest na miejscu i tam gdzie byc powinno, jedno z najlepszych narzedzi do zarzadzania pakietami. Kazda dystrybucja posiada pewne zalety oraz pewne wady, ale na poczatek jesli chodzi o nauke to zadna z nich w sumie nie powinna Cie interesowac :]

piatas 
t3ch

Wysłany: Pią 03 Sie, 2007 21:05   

own3d, w gentoo emerge nazwa_pakietu i idziesz na piwo :)
Gentoo jest dobre na liche kompy, ofkoz jesli sie poswiecisz i zrobisz system ze stage1/2 lub 3 a pozniej przekompilujesz pakiety z palca. Na durniu 10x100 + 256ramu na ecs kde lata ze milo popatrzec:) Poza docs i howtos jest ogromne forum i kupa zyczliwych ludzi (ale nie na polskim sub :lol: ). Distro dla noobow. Handbook, zainstalowac i cieszyc sie (kolejnymi nieprzespanymi nocami i rozwiazanymi problemami).

own3d 

Wysłany: Pon 06 Sie, 2007 15:20   

piatas, wiem znam gentoo, z tym ze to chyba niezbyt dobra dystrybucja na poczatek, gdzie przy ciaglych emerge -e world bedziesz tracil cale dnie na kompilacje ;-) zreszta poszukiwanie samych flag jest dosyc meczace, zreszta kto co lubi :-)

Odpowiedz do tematu