LoL AttAcK: FORA Strona Główna LoL AttAcK: FORA

FAQFAQ  Mapa GoogleMapa Google  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
linux?
Autor Wiadomość
NF 
Kartofel

Ulubiona gra: cs
Wysłany: Wto 04 Paź, 2005 17:42   linux?

Witam,

zamówiłem linuxa mandrive 2005 LE PL :D (instruckja instalacji po polsku i sama instalacja :D )
Teraz jak przejde na linuxa - wzrost fpsów, 0 virusów (pozdro :D ), szybciej komp chodzi ogólnie wszystko jest lepiej niz winda? Teraz będe szpanował se mam linuxa itp. z tego co widziałem to zamawiam Mandrive, ale podoba mi się bardziej SuSe.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64806639 - mandriva

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=66586429 - SuSe

zamówie sobie też chyba SuSe! Mandriva na 9 płytkach :D :D zajefajnie. Pewnie pierdolicie co za pojebany głupi huj po huj on się chwali?

Po to, aby zapytać czy steam będzie chodzi i jakiś multikomunikator :D ?

Takto musze używać Kadu i tylko gg, ale chyba starczy ;)

p0zdr0

Swir3k 

Ulubiona gra: _-^-_
Wysłany: Wto 04 Paź, 2005 17:46   

jescze cos ... a jestes pr0 zeby uzywac linuxa ??

Bo linux to nie windows i nie wiem co trzeba porobic zeby tam CSa odpalic np.... wiem ze CS na linuxa chodzi ale troche pokombinuejsz zeby ci to odpaliło , tak samo z tym zeby ci net chodzil ....

pozdro pracy :D

Nawighator 

Ulubiona gra: w ch...
Wysłany: Wto 04 Paź, 2005 17:50   

linux jest dobry, pod warunkiem, ze korzystasz tylko z okreslonej liczby programow - chyba nie musze nikomu tlumaczyc o tym jak wyglada kompatybilnosc... choc swego czasu slyszalem, ze emulator windy pod linuxem chodzi stabilniej niz sama winda :D :D :D a co do CS'a to co za problem... na windzie chodzi, na linuxie, freebsd ... ale ze sie nakombinujesz to moge sie zalozyc :D

ps. a nie lepiej np taki knoppix na plycie jako "bonus" do windy? ;)

NF 
Kartofel

Wysłany: Wto 04 Paź, 2005 18:48   

Nawighator napisał/a:
linux jest dobry, pod warunkiem, ze korzystasz tylko z okreslonej liczby programow - chyba nie musze nikomu tlumaczyc o tym jak wyglada kompatybilnosc... choc swego czasu slyszalem, ze emulator windy pod linuxem chodzi stabilniej niz sama winda :D :D :D a co do CS'a to co za problem... na windzie chodzi, na linuxie, freebsd ... ale ze sie nakombinujesz to moge sie zalozyc :D

ps. a nie lepiej np taki knoppix na plycie jako "bonus" do windy? ;)

Linuxa będe miał na płytce :D co sięwkłąda i działą i jak się wyjmie to nie działa ;)

1-3 instal, 1 aktualizacje, 1 MOVE (wspomniałem o tym wyżej) i programy z windy 1 cd a reszte jakies pierdoły :D

piatas 
t3ch

Ulubiona gra: 3dmark
Wysłany: Sro 05 Paź, 2005 18:58   

Oj nf... :lol:

1. Mandaryna z prekompilowanymi pakietami jest kurewsko wolna i zabiera w chuj zasobow.
2. Do zalet systemu mozna zaliczyc prosta obsluge, ale uwaga, tylko w ramach pakietow, ktore zostaly zainstalowane podczas stawiania systemu oraz doinstalowane z rpm`ow plytkowych.
3. Ze wzgledu na to, ze mandrake jest noob-friendly projektanci uznali, ze egzotyczna struktura katalogow oraz konfiguracja nie bedzie nikomu przeszkadzac, zeby wyklarowac, jesli bedziesz chcial zrobic cos powazniejszego uwalisz sie w robocie po same lokcie :D .
4. Wspominales o wzroscie fps`ow, przed Toba bardzo ciezka batalia - instalacja sterownikow do grafy. Jesli masz ati, pozostaje mi tylko zyczyc szczescia, jesli nv szanse sa sporo wieksze.
5. Steam, tutaj powyzsze posty mnie delikatnie rzecz ujmujac rozmontowaly na czesci pierwsze. Aby odpalic aplikacje windosowska bedziesz zmuszony skorzystac z emulatora srodowiska windows, bezplatny nazywa sie cedega, platny to wine(x). Instalacja z cvs'a ze zrodla, czyli etapy to ./configure, make, make install, teraz zagladnij do punktu 3 :D .
6. Oprogramowanie linuxowe, jesli chodzi o edytory teksty mozna wyzyc, arkusze kalkulacyjne to totalna porazka, wlasnie z tego powodu musze trzymac xp. Reszta wlasciwie nie gra roli, mozna znalezc linuxowe wersje windosowskich progsow, chocby na freshmeat.net.

Mozna by pisac sporo wiecej, ja tylko chcialem z grubsza pokazac co porzed Toba. Kawal ciezkiej roboty. Samo zainstalowanie Steama trwalo u mnie jakies... 2 tygodnie 8O , a wciaz nie dziala mi mikrofon.
Prawdziwe zalety linuxa mozna odczuc dopiero przesiadajac sie na nieco profesjonalniejsze dystrybucje. Ja osobiscie uzywalem mandrake (obecna mandriva), redhata (pozniej fedore), debiana... w koncu dostalem w lape 50mb instalke gentoo... od tej pory ciagne wlasnie na gentoo, dla mnie najlepsza wersja linuxa. Co prawda instaluje sie 2 dni (wszystkie pakiety kompilowane na twojej maszynie, sciagane wprost z netu, najnowsze wersje, skonfigurowane wlasna reka jadro) ale warto - pozniej dziala jak blyskawica z kamienna stabilnoscia.
Wracajac do Steama, swego czasu (dobry rok temu, a moze nawet wiecej) napisalem na boardzie manuala jak instalowac na linuxie csa. Byl nawet przylepiony :D . Niestety po modernizacji forum zniknal, nie wiem czy jest osiagalny, mozesz szukac, autorem bylem ja, ksywa: wilu.

Tak czy owak zycze powodzenia!
Zdaj relacje co i jak po instalacji!

aKiRa 
Head Admins
Public Relations

Ulubiona gra: w dwa ognie
Wysłany: Sro 05 Paź, 2005 23:16   

piatas jak kumasz to zapodaj w tipsach opowiesc o instalacji linuxa.

dobry temat by byl a zaloze sie ze wielu by sie chcialo tego wlasnie nauczyc.

dodatkowo fajnie by bylo zalozyc dzial wlasnie z motaniem sie z CSem pod linuxem (i nie tylko CSem)

wiekszosc ludzi chcetnie poszla by na pingwina ale boi sie utracic mase programow jakie maja pod winda

jakby ktos zaczal tak po ludzku i prosto pisac dla graczy "jak se pod linuxem zagrac/film obejzec/pobawic sie" to bylo by po prostu pieknie ...

(_|_)

< /dupa >

KuleK 
ekip@

Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 11:46   

zgadzam sie z akira ....

ja wlasnie mam zamiar nauczyc sie linuxa ...

ale przyznam ze dla kogos kto niema otym zadnego pojecia niejest to latwe :D

proponuje zalozyc wogole nowy dzial o pingwinie ....

piatas 
t3ch

Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 13:34   

Co do steama na linuxie to poczatkiem drogi jest to.

Co do pisania poradnikow, prawde mowiac nie wiem czy jest sens. Do wszystkiego manuale sa juz napisane, moglbym ewentualnie przetlumaczyc jak ktos ma problemy z jezykiem :) . No i oczywiscie jesli bede zdolny do pomocy w jakiejs sprawie to chetnie to zrobie.

Z przydatnych linkow:
linux.pl
linux newbie
w 2ch powyzszych polecam forum oraz artykuly
nastepnie
linux questions
na powyzszym forum mozna dowiedziec sie prawie wszystkiego
teraz forum dla graczy linuxowcow
linux gamers

Jesli ktos ma ochote pobawic sie w gentoo (polecam) proponuje:
gentoo.org
manual instalacyjny po polsku
polskie forum gentoo
jesli ktos obawia sie konfiguracji jadra

Jesli sobie cos przypomne to edytuje posta!

NF 
Kartofel

Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 16:22   

KuleK napisał/a:
zgadzam sie z akira ....

ja wlasnie mam zamiar nauczyc sie linuxa ...

ale przyznam ze dla kogos kto niema otym zadnego pojecia niejest to latwe :D

proponuje zalozyc wogole nowy dzial o pingwinie ....

Zamówiłem 9 płyt z Mandriva 2005 LE PL - najlepszy chyba ( dla mnie :) )
3 - instalacyjny
3 - pakiety
1 - dodatki, kadu, tlenx, open office
1 - aktualizacje - wszystkie aktualizacje
1 - Mandriva MOVE - polecam! Wkładasz do cd-romu płyte, resetuejsz kompa, ustawiasz na odczyt z cd pod dosem i Ci się ładuje systemik, po zamknięciu go, nic nie zostaje, wszystko czytało z płyty - wersja EN.

Mam opis instalacji na kartce (dostałem od sprzedawcy na allegro.pl) - Po polsku, w grafice.

Trzeba posiadać minimum2 partycje (zalecane3):

1. Partycja wymiany plików "swap" - musi być dwukrotnie większa od ilościu ramów masz 256, musi być 512 - ja musze miec 1536.

2. Partycja systemowa oznaczona znaczkiem "/" - znajdzie siętutaj system.

3. Partycja użytkownika "home" - jeśli jej nie utworzysz to wszystko będzie zapisywane na partycji "/"

Bym musiał utworzyć jeszcze jedna partycje 1536 - mam dwie 10 gb i 64gb.
Pięknie wygląda - oprawa graficznie, wprost wyśmiecie. Nie wgłębiałem sie w Linuxie MOVE, bo był po EN - Mandrive full mam po PL.

Podobno instalacja jest banalnie prosta.

wilu, jeśli o mnie chodzi to mi wystarczą tylko takie programy:
FireFox - bez problemy zainstaluje
Steam - wszystkie gry
Jakiś klient FTP
eMule - jest wydanie pod Linuxa
Kadu - odpowiednik Gadu-Gadu

Te programy mi w zupełności wystarczają - serwer FTP mam cały opis jak skonfigurować własno recznie, DNS i inne pierdoły.

Pozdrawiam

btw. tak jak mówił KuleK - Jumper zrób działz linuxem. Jumper jeśli możesz włączyć to włącz informacje o przeglądarkach - moge wejśc na linuxa i takto będzie mogli zoabczyć czy jestem na nim ;)

piatas 
t3ch

Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 16:42   

Jesli chodzi o potrzebne Ci programy, nie ma problemu za wyjatkiem steama ofkoz :D . Aby go zainstalowac musisz zaczac od instalacji cedegi, wspominalem juz o niej.
Jesli chodzi o partycje swap, wg mnie nie ma sensu robic jej wiekszej niz 512mb, bo i tak bedzie lezala odlogiem jesli masz wiecej niz 512mb ramu.

BTW w czasie instalacji wybierz tryb expert (albo cos takiego) aby dodac programy o ktorych wspominales, nie jestem pewien czy sa domyslnie zaznaczone do instalacji.

AHA! jesli chcesz instalnac cedege juz przy instalacji mozesz sobie dodac cvs'a (program). Pozniej postepuj zgodnie z manualem z linux-gamers.
Jak zainstalujesz mandaryne odpal konsole i wpisz fglrxinfo, jesli zobaczysz vesa to znaczy ze musisz instalnac stery do grafy, normalnie powinno byc cos takiego (zalezy od karty):
Kod:
Loading required GL library /usr/lib/libGL.so.1
                         display: :0.0  screen: 0
                         OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
                         OpenGL renderer string: RADEON 9000 DDR Generic
                         OpenGL version string: 1.3 (X4.3.0-3.11.1)

O instalacji sterow tutaj (dla radkow)

NF 
Kartofel

Wysłany: Czw 06 Paź, 2005 17:02   

piatas napisał/a:
Jesli chodzi o potrzebne Ci programy, nie ma problemu za wyjatkiem steama ofkoz :D . Aby go zainstalowac musisz zaczac od instalacji cedegi, wspominalem juz o niej.
Jesli chodzi o partycje swap, wg mnie nie ma sensu robic jej wiekszej niz 512mb, bo i tak bedzie lezala odlogiem jesli masz wiecej niz 512mb ramu.

BTW w czasie instalacji wybierz tryb expert (albo cos takiego) aby dodac programy o ktorych wspominales, nie jestem pewien czy sa domyslnie zaznaczone do instalacji.

AHA! jesli chcesz instalnac cedege juz przy instalacji mozesz sobie dodac cvs'a (program). Pozniej postepuj zgodnie z manualem z linux-gamers.
Jak zainstalujesz mandaryne odpal konsole i wpisz fglrxinfo, jesli zobaczysz vesa to znaczy ze musisz instalnac stery do grafy, normalnie powinno byc cos takiego (zalezy od karty):
Kod:
Loading required GL library /usr/lib/libGL.so.1
                         display: :0.0  screen: 0
                         OpenGL vendor string: ATI Technologies Inc.
                         OpenGL renderer string: RADEON 9000 DDR Generic
                         OpenGL version string: 1.3 (X4.3.0-3.11.1)

O instalacji sterow tutaj (dla radkow)

Ja mam nVidia gF 4 Ti 4200 128mb - stery mam na płytce. Tak po za tym, jak isę odpala konsole :D ?

Jumper 
Head Admins
Tech Support

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 08:45   

NF napisał/a:
1. Partycja wymiany plików "swap" - musi być dwukrotnie większa od ilościu ramów masz 256, musi być 512 - ja musze miec 1536.

Jak masz 512 lub więcej RAM to nie ustawiaj swapa na więcej 512 MB.

NF napisał/a:
2. Partycja systemowa oznaczona znaczkiem "/" - znajdzie siętutaj system.3. Partycja użytkownika "home" - jeśli jej nie utworzysz to wszystko będzie zapisywane na partycji "/"

Wszystkie partycje pod linuxem są widoczne jako katalogi. Możesz utworzyć tylko partycję swap i drugą z punktem montowania "/". Jeżeli chcesz mieć np. katalog "home" (czyli katalogi domowe użytkowników) na osobnej partycji to możesz to zrobić jednak wydaje mi się to bez sensu przy pierwszych instalacjach. Np ja dzielę dysk na kilka partycji ponieważ potrzebuje tego do specyficznych zastosowań. Dla początkujących uzytkowników polecam jednak utworzenie tylko 2 partycji (SWAP oraz /).

Cytat:
serwer FTP mam cały opis jak skonfigurować własno recznie, DNS i inne pierdoły.

serwer FTP, WWW, DNS - hmm jak nie masz zewnętrznego IP i w przypadku DNS własnej domeny to nie ma sensu stawianie tego. Chyba że serwer FTP dla sieci lokalnej.

Niestety nie pomogę w problemach z X'ami ale jeżeli chodzi o konsolę i tryb tekstowy to mogę pomóc w konfiguracji.
Dział o linuxie się przyda.

NF 
Kartofel

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 09:40   

Jumper napisał/a:
NF napisał/a:

Jak masz 512 lub więcej RAM to nie ustawiaj swapa na więcej 512 MB.

NF napisał/a:
2. Partycja systemowa oznaczona znaczkiem "/" - znajdzie siętutaj system.3. Partycja użytkownika "home" - jeśli jej nie utworzysz to wszystko będzie zapisywane na partycji "/"

Wszystkie partycje pod linuxem są widoczne jako katalogi. Możesz utworzyć tylko partycję swap i drugą z punktem montowania "/". Jeżeli chcesz mieć np. katalog "home" (czyli katalogi domowe użytkowników) na osobnej partycji to możesz to zrobić jednak wydaje mi się to bez sensu przy pierwszych instalacjach. Np ja dzielę dysk na kilka partycji ponieważ potrzebuje tego do specyficznych zastosowań. Dla początkujących uzytkowników polecam jednak utworzenie tylko 2 partycji (SWAP oraz /).

Cytat:
serwer FTP mam cały opis jak skonfigurować własno recznie, DNS i inne pierdoły.

serwer FTP, WWW, DNS - hmm jak nie masz zewnętrznego IP i w przypadku DNS własnej domeny to nie ma sensu stawianie tego. Chyba że serwer FTP dla sieci lokalnej.

Niestety nie pomogę w problemach z X'ami ale jeżeli chodzi o konsolę i tryb tekstowy to mogę pomóc w konfiguracji.
Dział o linuxie się przyda.

O to chodzi, żeby nie stracić plików - po formatowaniu :/ lepiej miec 3 partycje. 512mb, 10gb, 120gb

Domene mam www.webskop.net - można dać DNS'y

Jumper 
Head Admins
Tech Support

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 10:04   

Jeżeli ktoś nie zna linuxa to i tak nie doda tych partycji.

Oj żeby poznać linuxa trzeba ZROZUMIEĆ JAK ON DZIAŁA

Masz domenę, zewnetrzne IP i możesz delegować domenę ??
Czy masz wykupione gdzieś miejsce na stronę wraz z domeną ??

KuleK 
ekip@

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 11:43   

Cytat:
Jeżeli ktoś nie zna linuxa to i tak nie doda tych partycji.

sranie w banie :P ja sie nieznam a dodalem dodatkowe partycje :P tylko mam taka chujnie ze partycje na ntfs moga byc przegladane tylko przez roota :/ ale jakos sobie radze :D

dev 

Ulubiona gra: palec pod budke
Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 13:10   

a moja siec dziala na slackware 9.0 bodajze i jest gut

piatas 
t3ch

Wysłany: Pią 07 Paź, 2005 16:02   

Cytat:
sranie w banie :P ja sie nieznam a dodalem dodatkowe partycje :P tylko mam taka chujnie ze partycje na ntfs moga byc przegladane tylko przez roota :/ ale jakos sobie radze :D

fstab sie klania :-D

Porownaj swojego z moim:
Kod:
#/dev/hda6            3846        3852       56196   83  Linux
#/dev/hda7            3853        4430     4642753+  83  Linux
#/dev/hda8            4431        4810     3052318+  83  Linux
#/dev/hda9            4811        4865      441756   82  Linux swap / Solaris

/dev/hda6        /boot        ext3    defaults,noatime    1 2
/dev/hda7        /        ext3    noatime            0 1
/dev/hda8        /home        ext3    noatime            0 2
/dev/hda9        none        swap    sw            0 0

/dev/hda1        /mnt/dysk_c    vfat    defaults,auto,noexec,gid=111,umask=002    0 0
/dev/hda5        /mnt/dysk_d    vfat    defaults,auto,noexec,gid=111,umask=002    0 0
/dev/hdb2        /mnt/dysk_e    vfat    defaults,auto,noexec,gid=111,umask=002    0 0
/dev/hdb5        /mnt/dysk_f    vfat    defaults,auto,noexec,gid=111,umask=002    0 0

none        /proc        proc        defaults        0 0
none        /dev/shm    tmpfs        nodev,nosuid,noexec    0 0

/dev/cdroms/cdrom0    /mnt/cdrom    auto    noauto,user    0 0
/dev/cdroms/cdrom1    /mnt/dvd    auto    noauto,user    0 0

KuleK 
ekip@

Wysłany: Sob 08 Paź, 2005 14:15   

powiedzie mi jak instalowac jakie kolwiek programy pod linuchem .....

bo co cos probuje zainstalowac to pisze ze czegos brakuje ...
jak narazie zainstalowalo sie tylko kadu i firefox :D

jak sciagne cos w rpm to pisze ze czegos brakuje zawsze jak tego poszukam i probuje to zainstalowac to znow czegos innego brakuje :/ i tak w kolko

a jak sciagne cos spakowane i odpalam ./configurate to zawsze po jakims czasie blad wyskakuje ....

np: zassalem xmms odpalam konsolke daje ./configurate cos sie tam potem robi i nagle error brak jakiegos glib ...

to szukam tego na plykach znalazlem daje instal i brakuje czegos innego znow znalazlem i daje instal i znow czegos innego niema :D i kurwicy mozna dostac :D

aha mam mandrive2005

i jeszcze jedno co zrobic zeby mozna bylo usowac i tworzyc nowe pliki na ntfs bo jak narazie to tylko moge je odczytywac ....

piatas 
t3ch

Wysłany: Sob 08 Paź, 2005 18:56   

1. Rodzaje programow do instalacji:
• *.rpm - odpowiednik windosowkich plikow instalacyjnych exe. Skompilowane pod odpowiednia architekture oraz wersje linuxa programy. Ich instalacja sprowadza sie wlasciwie do po2nego klikniecia lub skorzystania z komendy:
Kod:
rpm -i nazwa.pliku.rpm

(o ile pamietam,
Kod:
man rpm
jesli ktos che sprawdzic). Zalety, nie trzeba kompilowac, krotko sie instaluja. Wady, takie programy wolniej dzialaja (kompilacja musi byc przeprowadzona ogolniej), Czasami nie dzialaja prawidlowo, W zwiazku z tym, ze podczas kompilacji nie wiadomo z czym program bedzie sie komunikowac, skompilowano z wszystykimi mozliwymi opcjami (stad cala masa tzw. zaleznosci, czyli programow, ktorych domaga sie instalator aby zrealizowac instalacje). Zwiazane jest to takze z flagami use systemu, ktore w user-friendly dystrybucjach sa zdecydowanie zbyt obficie poustawiane.
• spakowane zrodla, tary, gzy lub taro-gzy :-D . Takie pliki nalezy wpierw rozpakowac:
Kod:
tar -zxvf nazwa_pliku
tar -jxvf nazwa_pliku

jedno jest do tarow, drugie do taro-gz, wlasciwie juz nie pamietam, jedno z 2ch zadziala, wtedy mamy rozpakowany program.
Nastepnie warto wpisac
Kod:
./configure --help
, wyswietlona zostanie cala masa opcji instalacyjnych, przykladowo, jesli chcemy instalowac program do lokalizacji /usr odpalamy konfiguratowa nastepujaco:
Kod:
./configure --prefix=/usr

Z kolei jesli instalujemy np mplayera mozna wpisac:
Kod:
./configure --language=pl --gui=anable
aby okreslic jezyk oraz dodac interfejs graficzny (pisane z pamieci aby pokazac ogolna zasade, powtarzam, trzeba sprawdzic
Kod:
./configure --help
).
Jesli w czasie konfigurowania wyrzuci jakis error na bank musiby dokonac manipulacji, jesli warning, trzeba sie zastanowic czy potrzebujemy to cos, co jest powodem ostrzezenia. Przewaznie dostajemy wprost info czego brakuje. Udajemy sie wtedy na freshmeat.net, sciagamy archiwum programu i zaczynamy zabawe od poczatku. Przewaznie okazuje sie, ze znowu trzeba bedzie zainstalowac cos, aby zainstalowac cos, aby zainstalowac cos ... i tak do usranej smierci :D . Nazywa sie to zaleznoscia, trzeba instalowac az kolo sie zamknie (najlepiej przecwiczyc to podczas instalacji gtk+, schemat zaleznosci zajmuje kilka stron).
Jesli konfiguracja okaze sie skuteczna, brak errorow, akceptowalne warningi lub ich brak przechodzimy do kompilacji.
Aby skompilowac program wpisujemy:
Kod:
make
. Czekamy, w zaleznosci od wielkosci programu i posiadanego sdprzetu kilka sekund lub kinkanascie godzin (openoffice :lol: lub kde). W 9 przypadkach na 10 powinno przejsc bez problemow. Jesli nie, idziemy goglowac, moze byc potrzebna zmiana w kodzie programu, ponowna konfiguraca i kompilacja (np w przypadku linuxowego direct connecta tak bylo).
Po skonczonej kompilacji trzeba zainstalowac program, logujemy sie na roota, komenda
Kod:
su
, potem haslo, wpisujemy
Kod:
make install
i po wszystkim. Istnieje duze prawdopodobiensto, ze skrot programu doda sie do naszej graficznej nakladki (kde, gnome), przeszukujemy wiec menu start. Mozna tez uruchomic program z palca, np wpisujac w konsoli
Kod:
opera
. Mozna takze uruchomic opere tak:
Kod:
opera&
, roznice zauwazycie sami :D .
Co dalej, najlepiej spakowac skompilowana wersje programu:
Kod:
tar -cf archive.tar to_mnie_spakuj
- powoduje spakowanie katalogu to_mnie_spakuj do pliku archive.tar
nastepnie
Kod:
bzip2 --best archive.tar
- spowoduje dalsze spakowanie liku, otrzymamy archive.tar.bz2 - typowy format spakowanych programow.Mozna jeszcze bawic sie gzipem -
Kod:
gzip --help

Po co nam spakowana wersja programu, ktory juz zainstalowalismy. Otoz, jesli zechcemy odinstalowac program potrzebujemy wersje, z ktorej byl on instalowany. Aby odinstalowac program instalowany ze zrodla naezy wiec rozpakowac archiwum a nastepnie wpisac polecenie
Kod:
make uninstall

Jeszcze jedna uwaga, jesli mamy zamiar powtornie instalowac program lub podczas kompilacji wyskoczyl blad nalezy uzyc polecenia
Kod:
make clean
aby otrzymac czysta, gotowa do kompilacji wersje programu.

2. Starajcie sie instalowac rpmy develowskie, czyli najnowsze, wciaz rozwijane, raczej unika sie wersji statycznych - static.

3. UWAGA zapis na partycjach ntfs jest wciaz w fazie testow i NIE JEST BEZPIECZNY. Opcja ta znajduje sie w jadrze, nie wiem czy jest defaultowo wkopilowana. Jesli masz linuxa polecam przekonwertowac all partycje na fat32, wtedy odczyt zapis jest bezproblemowy. Jesli jestes odwazny lub masz zamiar przysluzyc sie eksperymentom nad dodaniem zapisu na partycje ntfs zrob refresha jadra, www.kernel.org, sciagnij najnowsza wersje, zaparz litra kawy i do roboty :D .

Milej zabawy :)

dago86 

Ulubiona gra: CS, BF,C&C
Wysłany: Sro 12 Paź, 2005 14:21   

jesli chodzi o cs'a na linuxie to powiem tak ze mi lepiej chodzi na windzie niz na linuxie (szybciej) dlatego mam windena kompie do gierek ;/ a linucha do wszystkich innych żeczy :]

smyq 

Wysłany: Nie 23 Paź, 2005 17:55   

teraz tez mi cs na moim linuxie chodzi wolniej, a w zasadzie nie chodzi :P
kiedys po ktorejstam z rzedu kompilacji jadra z roznymi ustawieniami udalo mi sie wyciagnac pod linuxem wiecej fpsow niz pod winda oraz lepsza jakosc obraz [czcionki troche sie pierdola ale ujdzie ..]
teraz juz nie pamietam co trzeba zrobic zeby bylo tak pieknie :P wiec gram na windzie

ps. gentoo roxx !!

siegfried 

Ulubiona gra: Gra w Ciacho
Wysłany: Pon 04 Wrz, 2006 17:25   

co do mandrake - zajebisty system, mega wypas, jak zaczynalem sie bawic linuchami to strzelilem sobie wlasnie mandrake i bylem w 7 niebie. przynajmniej dopoki sie nie wypierdolil. wtedy znowu go zainstalowalem (bo naprawienie go przekraczalo moje umiejetnosci) i znowu bylo cudnie... dopoki sie nie wypierdolil za 3 dni. wtedy stwierdzilem ze pierdole i zainstalowalem debiana.
Od tej pory korzystam wlasnie z tego systemu i jakos nie ciagnie mnie do innych.
Chociaz dzisiaj zainstaluje sobie ubuntu (pewnie roznica bedzie OGROMNA - joke)

Odpowiedz do tematu