Wysłany: Sro 24 Maj, 2006 15:12 TAjemny SOS na blat pizzy i do makaronu
Sos
-mały słoik koncentratu
-czosnek
-sol
-cukier
-Oregano ewn. Bazylia
-olej z oliwek
Pokrojony czosnek smazymy na patelni (na oleju). Po chwili zalewamy 1/2 szklanki wody i dodajemy kilka lyzek
koncentratu (nie przesadzamy). Najlepiej stopniowa dodawac koncentrat, sprawdzac az sie zagesci.
Nastepnie dajem duzo ziol nie szkodujemy oraz sol i cukier dajemy tyle az pozbedziemy sie kwasnego posmaku!! pogotowac i gotowe.
_________________ Wchodze na servery po swietach nowy komp i luzik bedzie
temat stary ale tera go wylukałem. ogólnie niby miodzio mi to wygląda. mam jednak pewne wątpliwości czy jak zaleje ten rozgrzany olej wodą to.... no właśnie jak to zrobić żeby mi kuchni w drobny mak nie rozjebało?
za kazdym razem sie stanie, bo w momencie zalania woda goracego oleju, woda zamieni sie w pare woda. Zeby sie nie poparzyc przy tej operacji i z kuchni nie zrobic chlewu, proponuje dobrac do patelni, odpowiednio duza pokrywke, zalozyc rekawice, pokrywka zakryc patelnie, tak zeby miec otwor do wlania innej cieczy do tego oleju, energicznie wlac i przymknac patelnie. Bedzie duzo pary, wiec trzeba uwazac, zeby sie nie poparzyc, zeby nie zrzucic patelni z palnika i zeby nie narozlewac za duzo...
Tyle z moich doswiadczen z olejem. Da rade to zrobic. Poza tym nie trzeba na raz wlewac wszystkiego. Mozna np. wlac tyle, zeby na dnie cos bylo, potem juz mozna (jak wszystko wyparuje) spokojnie dolac reszte.
nie no ja to robie i nie ma problemu tylko ze leje sie powoli ale jak robie w radlu i nie Strzela nic bo oleju nie leje niewiadomo ile oleju rob to w wysokim garnku jak powiedzialem wyzej radel nadaje sie
_________________ Wchodze na servery po swietach nowy komp i luzik bedzie
jednej waznej rzeczy nie podales. mianowicie nie przypalic czosnku i nie za dlugo smazyc, bo chuj wyjdzie i sos nabierze goryczy.
co do oleju i wody.mozna najpierw dodac koncentrat, albo rozrobic koncentrat z woda. a jak sama wode dolewasz, to jak to bedzie zdecydowany ruch to nic sie nie stanie, troche jedynie popryska. poza tym no kurwa nie nalewamy tyle oleju by ten czosnek, cebula w nim plywaly. bez przesady. co wy nigdy w kuchni nie byliscie ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Pomysł tej strony zrodził się w chorych umysłach Akiry & Jumpera
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie materiałów ze strony bez zgody autorów zabronione.
Treści publikowane na tym forum są własnością ziomów którzy je zapodalii i wali nas co oni tam nawymyślali