Wysłany: Pią 24 Cze, 2005 13:07 Robienie filmu w Vegasie
jako że nie mam co teraz robić, napiszę poradnik, jak robić porządny film
A więc zaczynamy
Co nam będzie potrzebne:
a) Miejsce na dysku - w zależności od dł. akcji, będzie nam potrzebne kilka/kilkanaście gigabajtów
b) CS
c) Vegas Video
d) VideoMach
e) VirtualDub
f) NICS XVID - Musisz użyć koniecznie tego !
g) DivX - Linek
h) Radium MP3 Codec
1 ) Wywalamy wszystkie zainstalowane kodeki na kompie !!
2 ) Restartujemy kompa
3 ) Instalujemy DivX i XviD NICS
4 ) Restartujemy Kompa
ROBIENIE AVIKA
1 ) Odpalamy CS'a
2 ) Odpalamy demko przez viewdemo
3 ) Przewijamy na interesująca nas akcję
4 ) wpisujemy "startmovie akcja 90" - czemu aż 90 ? W późniejszej obróbce w VV filmik będzie wyglądał baaardzo płynnie i ładnie
5 ) wpisujemy endmovie
6 ) Wychodzimy z CS'a
7 ) Odpalamy VideoMacha
8 ) Znajdujemy BMP (są w katalogu cstrike) a potem je wszystkie zaznaczamy
9 ) Klikamy na "dyskietkę"
10 ) Wpisujemy gdzie ma zapisać avik, oraz poniżej format
11 ) Przechodzimy do zakładki Video. Nic nie zmieniamy, klikamy na Codec Settings
12 ) Wybieramy "Full Uncompressed"
13) Kilkamy OK. Dajemy start
Teraz avik się kompresuje. Po skompresowaniu avi będzie bardzo dużo ważyć. Ale potemto się zmieni
VEGAS VIDEO
1 ) Otwieramy Avik.
2 ) Klikamy na niego prawym przyciskiem myszy, dajemy "Properties" i dajemy "Playback Rate" na 3. Musieliśmy to zrobić, bo avik leciał w zwolnionym tempie. Teraz jednak avik jest starej długości, więc akcja będzie leciała 3 razy.
3 ) Więc najeżdżamy kursorem na koniec klipu "obszar w czerwonym kółku", następnie przesuwamy go do pierwszego białego trójkącika na górze (zaznaczony strzałką)
4 ) Następnie klikamy na "Render As"
5 ) Klikamy na "Custom"
6 ) Tutaj dajemy tylko "Video Rendering Quality" na best. Nie ruszamy Template.
7 )
a) Dajemy Field Order na "None" b) Dajemy Frame Rate na "30"
c) Dajemy Pixel Aspect Radio na "0.909"
d) Dajemy Video Format na "XviD Mpeg-4 Codec" (to z szarą strzałką)
e) Dajemy Frame Size na "custom" f) Dajemy Configure
8 )
a) Ustawiamy Encoding Mode na "1 pass - quality"
b) Quality dajemy na "100"
9 ) Klikamy OK. Jeżeli jeszcze będziemy robić filmiki, to kilkamy na ikone dyskietki. To zapisze nam ustawienia. Potem znowu wchodzimy w "Render As" i dajemy Template np. MaZZeo (patrz rys. do punktu 2)
10 ) Klikamy OK. Zapisujemy na dysk. Klikamy "zapisz"
Teraz się kompresuje. Po skonczeniu wychodzimy z VV.
Teraz musimy zainstalować Radium Mp3 Codec. Po tej czynności restartujemy kompa.
VIRTUALDUB
1 ) Odpalamy Virtuala
2 ) Otwieramy naszego zrobionego avika
3 ) Klikamy na Video - "Direct Stream Copy"
4 ) Klikamy na Audio - "Full procesing Mode"
5 ) Kilkamy na Audio - "Compression"
6 ) Wyskoczy nam okienko z Codecami. Klikamy na "Mpeg-3 layer" i wybieramy opcje "128kBit/s, 44,100 Hz Stereo" lub "128kBit/s, 48,100 Hz Stereo" i klikamy OK
7 ) Kllikamy File - "Save as AVI". Wybieramy nazwe i miejsce naszego avika, i kilkamy "Zapisz"
Kompresuje się. Obróbka w VirtualDubie nie poprawi jakości, ale rozmiar będzie dużo mniejszy
Myślę że nie jest to zbyt skomplikowane Na początku jest gorzej, troszkę się pomęczycie, ale efekt jest zajebisty
jeszcze nie czytalem ale widac ze przyzwoicie :} za niedlugo zrobie cos ala tylko ze adobe premiere;]
_________________ " Jeżeli coś ważnego musi być zrobione (czy to w pracy, czy w domu), w końcu zrobi to ktoś inny. Jeżeli zaś nie zrobi - to znaczy, że mogło być nie zrobione i świat się nie zawalił."
mazz btw. ja nie robie full uncompresed tylko wale od razu kodeka na 100% i dopiero przerabiam ;]
wtedy to nie jest 500 MB a <100 MB
_________________ " Jeżeli coś ważnego musi być zrobione (czy to w pracy, czy w domu), w końcu zrobi to ktoś inny. Jeżeli zaś nie zrobi - to znaczy, że mogło być nie zrobione i świat się nie zawalił."
mazz btw. ja nie robie full uncompresed tylko wale od razu kodeka na 100% i dopiero przerabiam ;]
wtedy to nie jest 500 MB a <100 MB
Ale jakość jest pewnie gorsza.
Ale o co wogóle chodzi, przecież ten avik 500 mb będzie tylko przez chwilę, potem się zrobi z tego kilka mb.
Jak mówiłem - zrobiłem 15 sek film: Videomach -1,2g, VV-4mb, VirtualDub -2mb
hyhy Mazz ale jak masz robic filmik 7 sek to wszystko wypas ale jezeli to ma byc 10 min to ja dziekuje .. potrzebuje 400 GB dysku ;]
ale wtedy przy dalszej kompresji pliki sa slabsze ... troche ale ..
Jakie z was sa typy, ja np mam bardzo malo miejsca na dysku ( zaledwie pare gb). Wiec gdy zgram akcje z videmacha, zalozmy 1.2 gb bedzie zajmowala, to natychmiast dodaje ja do vv i kompresuje, robi sie o niebo mniejszy plik,a tamten duzy kasuje. Tym sposobem robie all akcje a pozniej, ( te skompresowane ) dodaje do swojego movie np i na koncu, gdy juz mam all sklejone to kompresuje wszystkie pliki ta sama metoda:P
P.S. toutiorial w sumie to wziety z moviemakers Ale i tak gj. pozdro.
ja robię właśnie film... i znalezłem jeszcze lepszy sposób niż ten... i musze powiedzieć że u mnie grafika jest na poziomie troszkę gorszym niż Adrenalajny i aAa
mazzeo poinstruuj mnie na gg co i jak mam zrobic bo zrobiliscie taki mętlik ze nie co mam wybrac , nie wiem znowu nic ^^ a te chujowe akcje zajmuja po 800-900 mega ;/
muzyke mozna dodac jeszcze w inny sposób wystarczy ze dodamy nowy layer. Naciskajac z prawej strony (tam gdzie jest tez inny layer) i wybieramy z menu Insert Audio Track
Ok wszystko spoko, zrobilem po kolei tak jak trzeba, ale nie wiem jak zrobic dzwiek z gry zeby tez byl. Bo jak to wszystko robie, to nie ma dzwieku z gry (strzalow, wybuchow itp.). Jak to zrobic ?
soft: total recorder
lecz to jest platny program...
ja go uzywam (sciagnalem overnetem) i nie narzekam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Pomysł tej strony zrodził się w chorych umysłach Akiry & Jumpera
Wszelkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie materiałów ze strony bez zgody autorów zabronione.
Treści publikowane na tym forum są własnością ziomów którzy je zapodalii i wali nas co oni tam nawymyślali